Sylwestrowe menu rządzi się swoimi prawami. Podczas pożegnania starego roku sprawdzą się doskonale przystawki, sałatki czy pasty i dipy do świeżych warzyw. Szukasz oryginalnego pomysłu? Wypróbuj prostą i efektowną pastę z sera feta z papryką. Piękny, pomarańczowy kolor i słono-pikantny smak pasują do każdego rodzaju warzywnych słupków czy paluszków z ciasta francuskiego. Osobiscie uwielbiam czerwoną paprpyke i wszystkie z niej potrawy. Szczególnie pieczona jest doskonała w smaku, więc nie przejmuj się zdejmowaniem skórki – to idzie naprawdę łatwo! 🙂 .Szykuj pyszną pastę na imprezę – będzie królową sylwestrowych dipów!
Przepis na sylwestrową pastę paprykową z fetą
Składniki (na ok. 300 g pasty):
1 opakowanie sera feta
2 upieczone, czerwone papryki
5—6 łyżek oliwy
1 łyżka sou z cytryny lub octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
przyprawy: pieprz do smaku, słodka papryka, opcjonalnie: pieprz cayenne i czerwona papryka w płatkach
dodatki do posypania do wyboru: kaparami, czarnuszką, majerankiem.
Przygotowanie sylwestrowej pasty z sera feta z pieczoną papryką
Najpierw przygotuj dwie umyte, niepokrojone papryki. Piecz je ok 30 – 45 minut w 200 stopniach, aż ich skórka poczernieje, złuszczy się i zacznie odchodzić. Najlepiej w czasie pieczenia obrócić papryki 2—3 razy, by cała skórka była wystawiona na grzanie. Ostudzone strąki papryki przełóż do foliowego woreczka lub miski przykrytej szczelnie folią spożywczą. Tam powinny przestygnąć. Po wyjęciu skórka będzie łatwo odchodzić i oddzielisz ją z łatwością. Miąższ paprykowy pokrój w kawałki, przełóż do blendera wraz z odsączonym serem feta, przeprawami oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Zmiksuj wszystko na gładką pastę, doprawiając jeszcze do smaku pieprzem i słodką papryką. Sylwestrowa paprykowa pasta gotowa! Dla urozmaicenia na wierzchu możesz posypać tak powstały, gładki dip paprykowy kaparami, płatkami czerwonej papryki, czarnuszką lub majerankiem.
Photo by Heather Ford on Unsplash
Czy wiesz, że papryka….?
Papryka to świetny składnik wielu dań, past, zup miksowanych, dań pieczonych. Jest to bardzo wartościowe odżywczo warzywo – witaminowa rekordzistka! Jest doskonałym, niskokalorycznym źródłem witamin: A, C, E , K oraz z grupy B. Połówka średniego strąka czerwonej papryki zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na beta-karoten! Zawiera także mnóstwo antyutleniaczy, miedzy innymi likopen, kwas foliowy, witaminy A i C, pomagające usuwać wolne rodniki i wzmacniające układ odpornościowy. Do tego minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Co więcej, kapsaicyna w pikantnych odmianach poprawia trawienie i działa antywirusowo. I to wszystko w każdym, żółtym, pomarańczowym, zielonym lub czerwonym strąku!
A może lubisz ostre papryczki?
Odmiany o ostrym smaku to: jalapeño, tabasco, a najostrzejsza na świecie to habanero. Jej specjalnie wyhodowana dla wielbicieli ostrych dań odmiana, red savina habanero, ma aż 577 000 jednostek na skali ostrości Scoville’a (SHU, czyli Scoville Hotness Unit). Tak, istnieje skala pikantności potraw, stosowana przede wszystkim do oceny ostrości papryk. Jej podstawą jest zawartość kapsaicyny, składnika odpowiedzialnego za poczucie ostrości produktu. Autorem skali powstałej w 1912 roku jest amerykański chemik, Willbur Scoville.
Helloł!
A może zechcesz jeszcze przeczytać:
10 napędzaczy metabolizmu: artykuł TUTAJ
albo
Ściągnij DZIENNICZEK ŻYWIENIOWY ODŻYWIALNI – GRATIS – TUTAJ
title photo by Katherine Lenhart on Unsplash
ooo nie znałam wcześniej tego przepisu! może być świetnym dodatkiem do wielu rzeczy – dzisiaj wjeżdża u nas na salony 😀 a co! dzięki za przepis 😉
ja bardzo lubię i urozmaicam sobie tą pastą kanapeczki 🙂 wyrazista, fajna 🙂 oby w tym roku własna papryka mi się udała to porobię sobie różne zapasy 🙂