#odżywczy przepis!
Lunch lub kolacja w 15 minut?
Nie wierzysz, to sprawdź! Dzis super- express jedzeniowy!
To danie, nie tylko super smakuje – jeśli jesteś fanem orientalnych smaków – ale też nadzwyczaj szybko i prosto przygotujesz!!
Takich przepisów nigdy dosyć – ratują życie w podbramkowych sytuacjach, ale nie tylko – na co dzień też lubimy sprawnie uwinąć się w kuchni i cieszyć smacznym posiłkiem – prawda? Ja zdecydowanie TAK!
Makaron Ryżowy z Tofu, Pieczarkami i Fasolką
Składniki:
(4 porcje, czas przygotowania: 15 minut, ewentualnie: wcześniej namoczenie tofu 30 min))
1 kostka wędzonego tofu (200g) – pokrojona w drobną kostkę namoczoną przez ok 30 minut w sosie sojowym (wędzone tofu obroni się bez moczenia :))
1/2 opakowania makaronu ryżowego grube nitki (opakowanie 200g )
200 g pieczarek obranych i pokrojonych w ćwiartki
1 pęczek dymki (szczypior)
1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki czyli ok 200g
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki sosu sezamowego
2-3 łyżeczki sezamu czarnego
3 łyżki orzeszków ziemnych bez soli i uprazonych na patelni na złoto
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Mrożoną fasolkę wrzuć na dużą ilość gotującej wody w dużym garnku. Gotuj aż lekko zmięknie i dorzuć wtedy pokruszony na krótsze kawałki makaron ryżowy. Całość przytrzymaj ok 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Na suchej patelni upraż krótko orzechy na złoty kolor, zdejmij. Na rozgrzaną odrobinę oleju kokosowego dodaj pokrojone tofu, pieczarki, po dobrej chwili dodaj fasolkę i makaron ryżowy, polej olejem sezamowym i sojowym. Całość wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Posyp sezamem, pokrojonym drobno szczypiorem i orzeszkami, lekko przemieszaj.
To wszystko, gotowe!
Ewentualnie możesz sprawdzić słoność dania, choć nie musi to być konieczne, bo sos sojowy zawiera już sól.
Ta pyszna, orientalna potrawa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonale nada się na lunch lub kolację.
Smacznego !
A może jeszcze zainteresuje Cię to?
Inny przepis z tofu? znajdziesz TUTAJ
Jak sobie poradzić ze słodką pokusą? Mniej cukru na co dzień – przeczytaj TUTAJ
Najnowszy ebook Odżywialni – zobacz wicej informacji TUTAJ
też bardzo lubię to danie. szybko się robi i naprawdę jest sycące 🙂
Zapraszam też do siebie: https://www.skyclinic.pl/zabiegi/?miejsca%5B%5D=dekolt
super 🙂
a ja niestety nie znam w ogóle dania i co lepsze nigdy nie miałam okazji jeść tofu w zadnej postaci także chyba warto byłoby wypróbować…
https://www.seomanagment.com/oferta/skuteczne-pozycjonowanie-stron-internetowych-seo/gorzow_wielkopolski
a ja totalnie nie wiem jak smakuje tofu… wstyd się przyznać ale jakoś do tej pory nie miałam okazji spróbować a szkoda bo wszyscy mi mówią że smaczne i że dobrze się sprawdza przy dietkowaniu
Danie w sam raz dla mnie. Uwielbiam takie smaki. 🙂
Wspaniale! Polecam mój dział przepisy 😉 Smacznego!
Bardzo lubię prostotę i kreatywność w kuchni. A Twoja propozycja Moniko jest mało skomplikowana i można ją zrobić nawet przed wyjściem do pracy 🙂 Wygląda pysznie, choć chętnie zamienię tofu wędzone na zwykłe, w ogóle nie lubię wędzonych rzeczy. Czy mogę zastąpić sos sojowy? Pozdrawiam serdecznie!
Kasia! Fajnie że Ci przepis pasuje 😉 sos sojowy możesz zastąpić wegańskim majonezem z pestek słonecznika lub odrobiną oliwy, też będzie smacznie!
Prosty i pożywny przepis! Chętnie skorzystam 🙂
Szybko, prosto i smacznie.Za tofu nie przepadam, ale pozostałe rzeczy bardzo lubię.
Skuszę się więc na zrobienie takiego dania, bo często brakuje mi czasu.
Pozdrawiam!