Kto kocha owsiankę? Ma słusznie wielu zwolenników, wiele odżywczych zalet. A co konkretnie.
.
Pierwsze TAK: Płatki owsiane należą do węglowodanów złożonych, więc podczas trawienia organizm zużywa na ich rozkład więcej energii, wolniej ( niż w przypadku węglowodanów prostych, np. białego pieczywa) podnosi sie poziom glukozy we krwi (bo cukier jest dłużej wchłaniany), dłużej czujemy sytość po posiłku, co granicza podjadanie. Dodatkowo owies jest lekkostrawny i ze względu na waslciwosci kontrolowania poziomu cukru we krwi polecany dla diabetyków.
.
Drugie TAK: płatki owsiane to pokarm wysoko błonnikowy. Błonnik zawarty w płatkach ma dobroczynny wpływ na perystaltykę jelit oraz formowanie stolca. Przechodząc przez cały układ pokarmowy błonnik wchłania wodę, pęcznieje, co powoduje tez mniejsze odczuwanie głodu. Błonnik dodatkowo usuwa złogi cholesterolowe, co skutkuje obniżaniem ciśnienia krwi wskutek udrażniania naczyń krwionośnych.
.
Trzecie TAK: Owsianka jest niezwykle odżywcza dzięki właściwościom owsa. Zawiera cenne dla naszego organizmu sole mineralne, przeciwutleniacze oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega6, co ma działanie przeciwmiażdżycowe. Owies jest bogaty w krzem i fosfor, co odnawia tkanki łączne w mózgu i pozytywnie wpływa na jego pracę! Ma znacznie więcej składników odżywczych niż inne zboża, jest naturalną skarbnicą wit E oraz witamin z grupy B (głównie B1, B6, B5).
.
Czwarte TAK: Owies pomaga przy zaparciach dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika.
.
Piąte TAK: Pozytywnie wpływa na pracę wątroby! Dzieje się to dzięki zawartości aminokwasów stymulujących pracę wątroby i wpływająch na produkcję lecytyny.
.
Szóste TAK: płatki owsiane zawierają jod odpowiedzialny za funkcjonowanie tarczycy i wskazany przy niedoczynności.
.
Jednym słowem mnóstwo dobroczynnych i odżywczych właściwości! Płatki owsiane z dodatkiem wody, mleka (najlepiej roślinnego) i owoców lub bakalii to śniadaniowy hit, choć nie wszystkim owsianka na pierwsze śniadanie służy. Niekiedy lepsza jest na drugie śniadanie, po posiłku białkowo – tłuszczowym, o tym będzie oddzielny wpis.
Odżyw się, a odżyjesz!