Spaghetti – tak, ale z buraka!!! 💜
Spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań świata. Występuje nie tylko w klasycznej, pomidorowej formie, ale w wielu, wielu różnych smakach. Najczęściej więc opisujemy tak makaron – długie i cienkie nitki – … spaghetti z czymś ;). Wtedy nikt się nie dziwi różnym połączeniom smakowym. Spaghetti w sosie śmietanowym, z pesto czy awokado lub grzybami.
Ale żeby sam makaron podmienić? To już rewolucja! U mnie w domu dzieje się tak dzięki spiralizerowi, czyli urządzeniu do cięcia warzyw na różnej grubości paski jak makaronowe nitki. Uzyskujemy wtedy dosłownie warzywne spaghetti (albo tagiatelle itd…;)) .
Sam burak to mega zdrowe warzywo – surowy ma niskie IG 30 (po ugotowaniu wzrasta do 65!), wspomaga przemianę materii, usuwanie toksyn z organizmu, wspomaga odporność, działa zasadotwórczo. Zawiera mnóstwo mikroelementów, min.: wit C, wit B1, wapń, magnez, miedź, mangan, kobalt, potas. Dlatego warto szukać ciekawych potraw z burakiem, by jak najczęściej pojawiał się naszych talerzach.
Taki MAKARON (spaghetti) ma mnóstwo zalet:
- prostota i krótki czas przyrządzenia – pocięte zostaje surowe warzywo, bez żadnej obróbki cieplnej;)
- jest niskokaloryczny, świetny do dań dla odchudzających się oraz wrażliwych na wahania poziomu cukru
- można go jeść na SUROWO, czyli bez gotowania ani smażenia/pieczenia zachowa maximum swoich właściwości odżywczych
- pozostaje chrupiący, co mi osobiście bardzo odpowiada
- wygląda pięknie i oryginalnie, jeśli potrzebujecie zrobić efekt WOW swoim daniem 😉
Oto przepis, który cieszył się sporym powodzeniem w Odżywczej Środzie na Fb Odżywialni. I niech tak już będzie, że przepisy będą pojawiały się najpierw na blogu, a potem na innych kanałach.
Co potrzebne? (na 1 os.)
👉1 spory burak (ok. 200g), 2 łyżki oliwy, pół pęczka kolendry drobno pocięte, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich (10g), 1 łyżka ugotowanej komosy ryżowej.
Przygotowanie:
👉Obranego ze skóry, surowego, ew. upieczonego al dente buraka przemień na makron w spiralizerze lub tarce spiralnej do warzyw. Wrzuć na gorącą patelnię z ½ łyżeczki oliwy na 2-3 minuty, by burak zmiękł i się zagrzał. Składniki marynaty wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku, zalej nią buraczane spaghetti, wymieszaj z komosą i posyp pokruszonymi orzechami.


A jeśli szukasz więcej odżywczych zastosowań buraka – możesz sprawdzić mój przepis na zakwas buraczany – zdrowy, probiotyczny, superfood z naszej szerokości geograficznej do samodzielnego wykonania 😉 przepis jest TUTAJ
Smacznego! Odżyw się, a odżyjesz!
Pamiętaj, wstaw w komentarzu ocenę przepisu!
👉Wartości makroskładników (na 1 porcję): Kcal 443, Białko 9,0g Tłuszcz: 27,2g, Węglowodany: 44,5g, Błonnik 6,8g (dane: Fitatu)
Super pomysł 🙂 Uwielbiam takie niecodzienne patenty na przemycanie zdrowych produktów do jadłospisu!
Fasntastycznie! Zatem działamy w tym samym kierunku 🙂