Kochani! Właśnie w Odżywialni trwa Tydzień Jaglany😉. Codziennie na Instagramowym koncie Odżywialni pojawiają się jaglane przepisy, a na jaglanego ebooka „ Odżywcza Moc Kaszy Jaglanej” trwa promocji PROMO
Poniżej przedstawiam gościnny artykuł autorstwa fit blogerki Patrycji Daszkiewicz z portalu Doktor Fit, tematycznie powiązany z Jaglanym Tygodniem w Odżywilani – o tajnikach kaszy jaglanej! Zapraszam!
Kasza jaglana – Tuczy czy Odchudza?
Kasza jaglana to ziarno zboża należące do rodziny Poaceae.
Jeje użycie jest szeroko rozpowszechnione w krajach rozwijających się w całej Afryce i Azji. Chociaż wygląda jak malutkie żółte kuleczki, ma profil odżywczy bardzo bogaty, podobny do profilu sorgo i innych zbóż.
Kasza jaglana odzyskała niedawno popularność w Europie Zachodniej, ponieważ jest wysoko odżywcza, bezglutenowa i ma wysoką zawartość białka, błonnika i przeciwutleniaczy.
W tym artykule omawiam to, co warto wiedzieć o tej wyjątkowej kaszy, w tym jej składniki odżywcze, zalety i wady.
Geneza i Rodzaje Kaszy
Kasza jaglana to małe, okrągłe pełne ziarno uprawiane w Indiach, Nigerii i innych krajach Azji i Afryki. Uważana za starożytne ziarno, jest spożywana zarówno przez ludzi, jak i wykorzystywana do karmienia zwierząt gospodarskich oraz ptaków.
Ma wiele zalet w porównaniu z innymi uprawami, jest wysoce odporna na suszę i szkodniki. Jest również w stanie przetrwać w trudnych warunkach i mniej żyznej glebie. Korzyści te wynikają z jej składu genetycznego i budowy fizycznej, czyli niewielkich rozmiarów i twardości.
Chociaż wszystkie odmiany kaszy należą do rodziny Poaceae, różnią się kolorem i wyglądem. Uprawa prosa, bo to z niego powstaje kasza jaglana, jest również podzielona na dwie kategorie – proso główne i drobne, przy czym prosa główne są najbardziej popularnymi odmianami.
Proso perłowe to najczęściej produkowana odmiana przeznaczona do spożycia przez ludzi. Mimo tych podziałów wszystkie rodzaje prosa są znane ze swojej wysokiej wartości odżywczej i korzyści zdrowotnych.
Wartości odżywcze
Podobnie jak większość zbóż, proso jest zbożem skrobiowym – co oznacza, że jest bogate w węglowodany. Warto zauważyć, że zawiera również mnóstwo witamin i minerałów.
Jedna filiżanka (174 gramy) ugotowanej kaszy jaglanej zawiera:
- Kalorie 207 kcal
- Węglowodany 41 gramów
- Błonnik 2,2 grama
- Białko 6 gramów
- Tłuszcz 1,7 grama
- Fosfor 25% dziennego spożycia
- Magnez 19% dziennego spożycia
- Folian 8% dziennego spożycia
- Żelazo 6% dziennego spożycia
Kasza jaglana dostarcza więcej niezbędnych aminokwasów niż większość innych zbóż. Te związki są budulcem białek. Ponadto kasza jaglana ma najwyższą zawartość wapnia spośród wszystkich ziaren zbóż, stanowiąc 13% dziennego zapotrzebowania na 100 gramów. Warto ją spożywać właśnie dla zawartości tego pierwiastka, gdyż wapń jest niezbędny do zapewnienia zdrowych kości, prawidłowej kurczliwości naczyń krwionośnych i mięśni oraz oprawnej pracy układu nerwowego.

Kasza Jaglana – Tuczy czy Odchudza?
Oprócz tego, że jest bezglutenowa, to zawiera także szereg niezbędnych składników odżywczych.
Zawiera bardzo dużą ilość błonnika, który świetnie wpływa na nasz żołądek, zapewni Ci prawidłowe trawienie i wchłanianie składników odżywczych w organizmie. Włączenie pokarmów bogatych w błonnik jest szczególnie korzystne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Wysoka zawartość białka w kaszy jaglanej także będzie dodatkowo wspomagać redukcję wagi, ponieważ konsumpcja białka przyczynia się do zwiększenia ilości spalanych kalorii.
Jagła jest niskokaloryczna, ale niezwykle bogata w magnez, błonnik, białko i inne ważne minerały i witaminy.
Wniosek: Kasza jaglana jest istotną częścią dobrze zbilansowanej diety, a umiarkowane spożycie tego pełnowartościowego będzie korzystnie wpływać na skuteczną utratę wagi.
Inne Korzyści Kaszy Jaglanej
Kasza jaglana jest bogata w składniki odżywcze i związki roślinne. Dlatego może oferować wiele korzyści zdrowotnych.
Bogata w przeciwutleniacze
Kasza jaglana jest bogata w związki fenolowe, zwłaszcza kwas ferulowy i katechiny. Te cząsteczki działają jako przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym. Katechiny zawarte w kaszy usuwają metale ciężkie z organizmu.
Podczas gdy wszystkie odmiany prosa zawierają przeciwutleniacze, te o ciemniejszym kolorze – takie jak proso palcowe czy proso włoskie – mają więcej niż ich białe lub żółte odpowiedniki.
Wpływ na poziom cukru we krwi
Kasza jaglana jest bogata w błonnik i nieskrobiowe polisacharydy, dwa rodzaje niestrawnych węglowodanów, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
Kasza jaglana jednak posiada wysoki indeks glikemiczny (GI),- aż 70 po ugotwaniu, co oznacza, że podwyższa poziom cukru we krwi po jej spożyciu. Dlatego diabetycy powinni ją spożywać bardzo ostrożnie.
Pomaga obniżyć poziom cholesterolu
Kasza jaglana zawiera rozpuszczalny błonnik, który wytwarza w jelitach lepką substancję. To z kolei zatrzymuje tłuszcze i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo białko prosa może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
Idealna na diecie bezglutenowej
Kasza jaglana jest zbożem bezglutenowym, dzięki czemu jest opłacalnym wyborem dla osób z celiakią lub na diecie bezglutenowej.
Gluten to białko występujące naturalnie w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu muszą jej unikać, ponieważ uszkadza kosmki jelitowe i wywołuje szkodliwe objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka i złe wchłanianie składników odżywczych.
Kupując proso, nadal warto jednak sprawdzać etykiety, czy oby na pewno jest ono bezglutenowe i produkowane w kontrolowanych warunkach, ponieważ mogło zostać zanieczyszczone składnikami zawierającymi gluten.
Wady Kaszy Jaglanej
Pomimo wielu wspaniałych korzyści odżywczych, proso zawiera również związki mające mniej pozytywny wpływ na nasz organizm. Są to niektóre przeciwutleniacze – związki, które blokują lub zmniejszają wchłanianie innych składników odżywczych przez organizm i mogą prowadzić do niedoborów składników odżywczych.
Jeden z tych związków – kwas fitynowy – może zaburzać wchłanianie potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Jednak osoba, która ma zbilansowaną dietę prawdopodobnie nie odczuje negatywnych skutków.
Inne przeciwutleniacze zwane polifenolami goitrogennymi mogą negatywnie wpływać na funkcje tarczycy, powodując jej powiększanie. Niemniej jednak efekt ten jest związany tylko z nadmiernym spożyciem tychże polifenoli.
Co warto wiedzieć, sami możemy znacznie obniżyć zawartość przeciwutleniaczy w kaszy jaglanej, mocząc ją przez noc w temperaturze pokojowej, a następnie odsączając i płucząc przed gotowaniem.
Podsumowanie
Kasza jaglana to ziarno wysoce odżywcze, pełne białka, przeciwutleniaczy i składników odżywczych.
To ziarno, które może przynosić wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto jest to ziarno bezglutenowe, co czyni go doskonałym wyborem dla osób z celiakią lub stosujących dietę bezglutenową.
Brak Ci pomysłów na dania z kaszą? Koniecznie sprawdź ebooka Odżywialni „Odżywcza Moc Kaszy Jaglanej” TUTAJ – znajdziesz tam proste i przepyszne przepisy na dania z kaszą jaglaną!
O autorce artykułu: Nazywam się Patrycja Daszkiewicz i od kilku lat dzielę się swoją wiedzą z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania wpisy, takie jak ten 🙂 Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, to zapraszam Cię na portal Doktor Fit – znajdziesz tam znacznie więcej artykułów mojego autorstwa.
Jeszcze chwilka – przydadzą Ci się smaczne przepisy? Sprawdź, co warto wypróbować:
Interesuje Cię sałatka słoikowa do pracy – z kaszą jaglaną of course;) – TUTAJ
Wspaniały przepis na chleb gryczany znajdziesz: TUTAJ
3 przepisy na doskonałe dressingi do sałaty znajdziesz: TUTAJ
Kaszę jaglaną najlepiej jeść na śniadanie, jest bardzo pożywna i jak na bombę witaminową przystało, dostarcza nam sporo energii. Od czterech dni staram się włączać ją jak najczęściej do swojej diety.
Kasza jaglana jest przepyszna na słono i słodko! Dzięki naturalnym właściwościom może zastąpić suplementy diety i leki. Kasza jaglana delikatnie i bezinwazyjnie oczyszcza jelita ze złogów, które powstały w wyniku spożywania tłuszczów, nabiału, białej mąki czy cukru rafinowanego. Kasza jaglana ma odczyn zasadowy, dzięki temu odkwasza organizm. Dzięki dużej zawartości cennych minerałów i witamin wpiera nasz organizm w walce z bakteriami i wirusami, z pewnością jest lepszym dodatkiem do jesiennego menu niż suplementy diety.