Wielkanoc za pasem, właściwie tuż, tuż.
Odżywcza środa tuż przed Wielkanocą, zatem myślę, że jaja to właściwy temat. Jaja na wielkanocnym stole to pozycja obowiązkowa, przyznacie sami. Potrawy wielkanocne czas najwyższy zaplanować, a nawet przygotowywać. Czy macie ochotę na coś nowego, innego? Jednocześnie zielonego, wiosennego? Ja tak…. i dlatego powstał przepis łączący dwie tradycje menu wielkanocnego ze stołów mojej rodziny. Jaja faszerowane (z rodziny mojego męża;)) oraz w wersji klasycznej na twardo z groszkiem i majonezem (z mojego domu rodzinnego) – obie to pozycje obowiązkowe są u nas podczas Wielkanocy 🙂 – natchnęły mnie do poszukiwania przepisu alternatywnego. W poniższym przepisie jaja można i faszerować i mieć jednocześnie w składzie groszek (choć tu występuje mrożony, a nie konserwowy, czyli nawet lepiej). Powitajcie więc odmienione jaja na twardo z pastą groszkową!!!
Jaja z pastą groszkową – składniki na pastę:
1 szklanka ugotowanego groszku
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki musztardy /ew. musztardy Dijon – wtedy 2 łyżeczki
4 żółtka ugotowanych jajek
1-2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Składniki zmiksuj blenderem, ew. dopraw solą i pieprzem do smaku. Nakładaj pastę na połówki lub całe jajka ugotowane na twardo, ewentualnie nafaszeruj połówki jajek bez żółtek.
Pastą możesz także posmarować kanapki lub nawet pieczone warzywa, to coś w rodzaju groszkowego hummusu :). Wersja wielkanocna.
Groszek właściwości
Groszek to cenne odżywczo i niskokaloryczne warzywo strączkowe.
- Zawiera dużo błonnika (6,0 g włókna na 100 g groszku), więc zapewnia uczucie sytości na długo.
- Jest niskokaloryczny (86 kcal / 100g), więc to doskonały składnik diet niskokalorycznych.
- Co istotne także przy redukcji masy ciała, spośród makroskładników ma w sobie także dużo białka, bo 6,7g/100 g (dla porównania marchew zawiera tylko 1 g białka), a mało tłuszczu.
- Choć tak niepozorny, groszek, dzięki zawartości witamin i minerałów, działa na nasz organizm pozytywnie w wielu obszarach
- Zawiera witaminy z grupy B, w tym niacynę (B3) działającą neutralizująco na wolne rodniki i obniżająco na tzw zły cholesterol (ochrona przed chorobami układu krążenia)
- zawiera witaminy A, C, E – zwane witaminami młodości, wpływające min. na odporność i kondycję naszej skóry
- Zawiera witaminę K, odpowiadającą za prawidłową krzepliwość krwi oraz wchłanianie wapnia!
- Oprócz witamin groszek możne pochwalić się też zawartością całej palety minerałów.
- Zawiera sporo potasu, kwasu foliowego, także magnez, wapń, fosfor, żelazo, które wspierają nasz organizm w przypadku np. braków żelaza, nadciśnieniu czy skurczach mięśni.
To co, gramy w zielone w tę Wielkanoc? 🙂
Na wielkanocnym stole na pewno przyda się także majonez – tu bardzo prosty, własnej roboty, w wersji wege. Koniecznie zajrzyj do mojego przepisu i zobacz z czego jest zrobiony ten majonez? 🙂 – przepis znajdziesz TUTAJ
Dane dot. makroskładników: Fitatu
Na Wielkaknoc nie zdążyłam, ale na pewno wypróbuję Twój przepis innego dnia.
Polecam jako pastę do kanapek! 🙂 Smacznego!
Polecam!:)
Ja robię z awokado i są pyyycha 🙂 Dla urozmaicenia wypróbuję również Twój pomysł ;)))
dziękuję! powodzenia 🙂
Super blog! Uwielbiam zdrową kuchnię 😁 Będę tu wracać
Zapraszam serdecznie! 🙂