Okazuje się, że przygotować majonez wegański jest prościej niż myślałam. W tym przepisie tylko miksujecie składniki i kropka. Nie ma ucierania czy rozwarstwiania, nie ma ryzyka że coś pójdzie nie tak. To lubię!
Majonez wegański
Składniki:
1 awokado
1 szklanka namoczonych na noc orzechów nerkowca
2 łyżki oleju lnianego
Sól i pieprz do smaku
Sól czarna odrobina dla jajecznego posmaku
Odsączone i wypłukane orzechy zblendować z awokado, dodając olej lniany i przyprawy. Dla ustalenia pożądanej gęstości warto zachować trochę wody z moczenia orzechów i dodać jej do miksowania. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli ktoś lubi, można dodać czarnej soli o jajecznym posmaku.
.
Ten majonez smak ma nieco inny od oryginalnego, ale przecież tak ma być;). Mój majonez wyszedł łagodny w smaku i dość gęsty. Kolor też delikatny, pastelowy. A całość zdrowa i smaczna. Pięknie wygląda posypany jasnym i/lub czarnym sezamem.
.
Dla mnie może pełnić nie tylko funkcję majonezu, ale także sosu do grillowanych warzyw, ryby czy mięsa. Powstał prosty produkt wielofunkcyjny, czyż nie? Jak by dodać domowego ajwaru lub buraczka … można by się pobawić kolorem i smakiem i powstałaby paleta dipów…..
.
W tradycyjnym, sklepowym majonezie znalazłam składniki, które mi nie przypadły do gustu: aromat (bez doprecyzowania jaki), cukier i przeciwutleniacz E385, czyli sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego, zwany EDTA.
.
Jest to syntetyczny konserwant, który wpływa na termin przydatności do spożycia środków spożywczych, czyli chroni je przed zepsuciem i przedłuża termin przydatności do spożycia. Przeciwdziała zmianom zapachu, konsystencji i wyglądu. Maksymalne dopuszczalne dzienne spożycie E385 to 2,5mg na 1kg masy ciała, więc nie koniecznie spożywając majonez przekroczymy tę ilość.
.
Jednak jego reputacja jest dyskusyjna. Składnik ten wiąże jony metali, dlatego nadużywanie go może prowadzić do zakłócenia równowagi mineralnej, a nawet niedoborów żelaza w organizmie. Może mieć także niekorzystny wpływ na układ rozrodczy, a częste spożycie produktów mających w składzie E385 może również prowadzić do dolegliwości jelitowych i uszkodzenia nerek. Dzieci do 2 roku życia w ogóle nie powinny spożywać tego składnika, a w niektórych krajach jest zakazany, np. w Kanadzie.
Więc, z umiarem i rozwagą. Warto zrobić majonez swój, wegański lub według domowej receptury.
.
Zgadzacie się? Dajcie znać, jakie są Wasze opinie.
Odżyw się, a odżyjesz!