Życzenia Bożonarodzeniowe i … jeszcze co nieco…
Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia chciałabym złożyć Ci serdeczne życzenia!
Życzę Ci, by świąteczny czas dał Tobie i Twoim najbliższym:
- wiele radości i uśmiechu z bliskimi i dla bliskich,
- wiele ciekawych, dobrych rozmów, zrozumienia innych i bycia zrozumianym,
- wiele chwil zatrzymania się na tym co tu i teraz, radości z tego co jest,
- wiele spokoju, miłości, poczucia wspólnoty i przynależności.
Życzę Ci również nie odpuszczania zdrowego odżywiania w Święta, pomimo, że większość z nas czeka tradycyjne, polskie menu.
Co zrobić, by jeść zdrowiej i lżej w dni świąteczne?
- Warzywa i owoce – nie zapominaj o codziennej porcji surowego jedzenia (surówka lub warzywa) lub kiszonek. W dni świąteczne jemy przecież także inne posiłki, śniadanie, czasem lekki obiad/lunch przed Wigilią. One mogą być lżejsze, warzywne, bardziej lekkostrawne. Poranek – jajka z warzywami? Zielony koktajl z jarmużu na drugie śniadanie? A może ciekawa surówka z surowej kapusty lub brokuła do karpia smażonego? Warzywa pod różną postacią mogą być dodatkiem do każdego tradycyjnego dania. Jeśli jeszcze takiej zmiany nie było w Twojej rodzinie, może właśnie Ty wyjdziesz z warzywną inicjatywą?
- Słodkości – zachowaj umiar. Bierz mniejsze kawałki, podziel się porcją, nie dokładaj jak już wiesz, jak smakuje. Zamień następny kawałek na kawę, herbatę lub dodatkowy kompot z suszu.
- Nie siadaj do świątecznego posiłku wygłodzony. Wcześniej zadbaj, by coś przekąsić, by nie rzucać się na jedzenie, jak po długim poście. Będziesz jeść wtedy spokojniej i najprawdopodobniej mniej. Nie koniecznie dokładaj, bo zazwyczaj świąteczne posiłki składają się z większej ilości dań, przystawek, dodatków, niż zazwyczaj zjadamy w jednym posiłku.
- Po posiłku wstań od stołu i idż na spacer. Rusz się w jakikolwiek ulubiony sosób. Zmobilizuj rodzinę, znajomych, dzieci. Nie samym ucztowaniem człowiek żyje także w święta. Daj ciału okazję by odetchnęło świeżym powietrzem, poruszało się i rozgrzało marszem lub spacerem. Ostatecznie przygotowało na… kolejną porcję smakołyków. Może to będzie nowa, świecka tradycja w Twoim domu? Świąteczny spacer i oglądanie pięknych bożonarodzeniowych dekoracji. …
- Pamiętaj o nawodnieniu. Pij wodę, zioła i herbaty tak samo jak zalecane jest każdego dnia J. Może właśnie nie potrzebujesz kolejnego kawałka ryby lub ciasta, ale właśnie dostarczyć płynów twojemu organizmowi? Ta zasada obowiązuje także w święta – dostarczaj min. 30 ml na każdy kg masy ciała.
- Przyogtuj sobie zawczasu odpowieź odmowną na namowy rodziny zachęcające do dodatkowych porcji jedzenia typu: spróbuj jeszcze tego, nie żałuj sobie, dobrego niegdy za wiele. Postaraj się swoją odmowę potraktować jako swój osobisty powód do dumy i zadowloenia z siebie z nieulegania pokusom. Jeśli trudno Ci zachować się w pełni asertywnie, patrz pkt 2 i …ciesz się mimo wszystko świetami.
Do życzeń i garści porad dołączam dwa pyszne, alternatywne przepisy, niekoniecznie tylko na święta: słodkie kulki mocy z kaszy jaglanej oraz łatwe i sycące batony owsiane. Niech będą prostą i zdrową odmianą od tradycyjnych potraw, ale także na co dzień. Spróbujcie, ale uwaga, łatwo uzależniają ;)!
BATONY OWSIANE
Składniki: (na małą foremkę keksówkę, ok. 7-8 batoników):
20 szt. Daktyli, 2 łyżki kopiaste masła orzechowego, 150g płatków owsianych, 3-4 łyżki jagód goji, 2 łyżki siemienia lnianego (lub chia), 2-3 łyżki suszonych moreli (namoczonych we wrzątku przez 5 min.)
Wykonanie:
Daktyle namoczyć ok. 5-10 min w 150 ml gorącej wody. Razem z wodą przelać je do pojemnika, dodać masło orzechowe i zmiksować na gładką masę. W drugiej misce zmieszać suche składniki: płatki owsiane, jagody goji, pocięte drobno morele, siemię lniane. Można dodać inne bakalie, orzechy lub pestki wedle uznania. Wymieszać solidnie w misce suche składniki i masę daktylową. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, dobrze dociskając do dna i brzegów. Nożem poporcjować całość na batony (paski w poprzek), tak by po upieczeniu łatwiej było je rozdzielać. Piec ok. 25 min w 180 st. Po ostygnięciu podzielić na batoniki. Jeśli pod koniec pieczenia batony zaczęły się przypiekać z góry, przykryć folią aluminiową.
KULKI MOCY JAGLANE
Składniki:
1 kopiasta łyżka masła orzechowego, 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 łyżka wiórków kokosowych, 3 daktyle (namoczone we wrzątku przez 15 min i pocięte drobno), 3 kostki gorzkiej czekolady (roztopione), 2 łyżki orzechów nerkowca (drobno posiekane lub rozgniecione w moździerzu), 1 łyżeczka gorzkiego kakao
Wykonanie:
Kaszę ugotowaną, daktyle namoczone i pokrojone, nerkowce posiekane lub rozgniecione oraz pozostałe składniki miksujemy blenderem. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać 1 łyżkę wody, ale nie więcej, by masa nie stała się zbyt rzadka. Z powstałej masy formujemy kulki i wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Można je obtoczyć w gorzkim kakao, wiórkach lub pokruszonych orzechach.
Wszystkiego Smacznego i Odżywczego … życzy Wam Odżywialnia!