Szklane, plastikowe czy drewniane?
Deski do krojenia, używamy ich codziennie przy przygotowania większości naszych posiłków. Mają styczność z tym, co pokroimy, więc dorzucę dwa słowa o ich rodzajach i konserwacji.
Szklane – odporne na zanieczyszczenia, nie chłoną zapachów, ale tępią noże i są kruche.
Plastikowe –wytrzymałe, odporne na temperaturę (można je wyparzać), ale możliwe jest przedostanie się podczas krojenia fragmentów plastiku z deski do jedzenia.
Drewniane – najbardziej naturalne, nie niszczą noży, ale chłoną zapachy, są wytrzymałe, nie lubią wrzątku i mogą pęknąć przy upadku.
Co wybieracie? Najpopularniejsze są drewniane… Jak je utrzymać w czystości i powstrzymać rozwój bakterii? Poza standardowym myciem ciepłą wodą i detergentem, warto od czasu do czasu je porządnie zakonserwować.
1/ Zasyp deskę solą, aż będzie pokryje ją biała warstwa. Pozostaw tak na no, potem porządnie wypłucz. Sól działa antybakteryjnie!
2/ Zeskrob powierzchnię deski ostrym druciakiem lub nożem, oczyść ściereczką na sucho.
3/ Natrzyj deskę olejem, zostaw na noc zabezpieczając papierowymi ręcznikami by olej na nie ściekał. Rano wytrzyj ewentualny nadmiar tłuszczu i można używać! Tłuszcz konserwuje drewno!
Dobrego krojenia!!!