13 powodów by pokochać buraka … albo burak i tajemnice zakwasu.
Swojski, polski, znany od lat – burak. Dania z buraka coraz bardziej są sexy! Spaghetti, sałatka, ciasto, zupa, z kaszą, z serem lub z winegretem! Burak zasługuje na miano polskiego super foods – tyle ma zasług dla zdrowia! Jednym z przyjemnych, łatwych i niedrogich sposobów wprowadzenia buraka do naszego organizmu jest … zakwas buraczany. Kiszone buraki to jeszcze więcej dobrego od zwykłych buraków. Przekonajcie się sami, jakie fantastyczne działanie posiada domowej roboty zakwas:
- Działa silnie zasadotwórczo na organizm – ze względu na bogaty skład chemiczny buraka poprawia równowagę kwasowo- zasadową w organizmie.
- Wspomaga walkę z cholesterolem obniżając jego poziom.
- Naturalnie oczyszcza krew i działa krwiotwórczo, zwiększając liczbę czerwonych krwinek dzięki zawartości kwasu foliowego. Zapobiega zakrzepom krwi, jest świetny przy anemii i w jej zapobieganiu.
- Doskonały dla odchudzających się – wspomaga trawienie białek, tłuszczy i węglowodanów oraz wchłanianie produktów przemiany materii.
- Działa probiotycznie – dzięki fermentacji zawiera żywe kultury bakterii, przez co reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspiera odporność, świetny jako osłona jelitowa podczas i po antybiotykoterapii!!!
- W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy oczyszczający organizm i podnoszący odporność.
- Dzięki zawartości betaniny, głównego składnika buraka – silnego przeciwutleniacza – ma działanie antynowotworowe, zwalcza wolne rodniki.
- Istotnie wpływa na tworzenie się kolagenu, działa ujędrniająco, przeciwzmarszczkowo i napina skórę.
- Naturalny energetyk – dodaje energii, poprawia wydolność i kondycję fizyczną organizmu (podobno o 30% – czyli baaardzo dużo!)
- Czosnek używany przy produkcji zakwasu nadaje mu właściwości bakterio- i wirusobójczych.
- Burak zawiera min. dużo witaminy C i B1, wapnia, magnezu, selenu, potasu oraz dwa rzadkie pierwiastki – rubid i cez.
- Nadaje się do picia dla dorosłych oraz dzieci, najlepiej regularnie.
- Można zrobić z niego pyszny barszcz czerwony;)
I jak tu nie kochać buraka? Nazwa zakwas mi osobiście wydawała się kiedyś totalnie nieapetyczna i długo nie mogłam się przemóc, by go spróbować. A jednak! Okazało się, że stał się moim ulubionym wzmacniaczem. Smakuje jak czerwony barszcz z czosnkową nutą! Zakwas to skarb! Tani, dostępny i … sam się robi. Wystarczy nastawić do kiszenia buraki, czosnek, dodać przyprawy i wodę z solą. Na koniec trzeba jeszcze wspomnieć, że buraki zawierają dużo cukru i mają wysoki indeks glikemiczny, więc należy uważać przy problemach z gospodarką cukrową. Więc również tym razem – stosuj z głową!
Smacznego!
Odżyw się, a odżyjesz!