Miewasz wyrzuty sumienia, gdy czasem jesz słodycze? Deser, ciasto lub batonika? Zastanawiasz się, jak nie zrezygnować całkowicie ze słodkości, odchudzic się, lub zapanować nad ochotą na słodkie? A może szukasz sposobu, czy jednak da się upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu – zjeść przysłowiowe ciastko i nie mieć wyrzutów z powodu zjedzenia bomby kalorycznej? Cukier jest także w napojach, jogurtach i innych produktach nie tylko o słodkim smaku. Jemy go stanowczo zbyt dużo, spróbujmy więc temu zaradzić …
Tak zupełnie rzucić słodycze jest ciężko, a i kalorii nie da się też zupełnie zredukować. Jednak ich ilość ma znaczenie i można ją obniżyć. Słodycze mogą być lżejsze, odchudzone, a przy tym smaczne! Poznaj mądre sposoby, jak można obniżyć ilość kalorii i wciąż cieszyć się słodkim smakiem.
Kategoria NAPOJE
Czym zastąpić? Przede wszystkim wodą mineralną, źródlana bez dodatków, herbatą zielona i ziołowymi bez cukru. Ewentualnie jak chcesz się picia wody i przychodzi Ci to z trudem, dodaj do niej listek mięty, plasterek cytryny lub kawałek owoca. Pamiętaj jednak, że powinno to być przejściowe – każdy smak dodany do wody to pobudzenie produkcji insuliny, podobnie do momentu kiedy coś jemy, a nie chcemy by nasz układ pokarmowy cały czas był pobudzany. Dlatego najlepiej pic czystą wodę . Wody mineralne także maja nieco różne smaki w zależności od zawartości związków mineralnych, wiec popróbuj co Tobie najlepiej pasuje.
Kategoria JOGURTY OWOCOWE
Czym zastąpić? Jeśli dobrze tolerujesz nabiał słodkie jogurty sklepowe zastąp jogurtem naturalnym i dodaj do niego pokrojone świeże lub mrożone owoce. Możesz ew. dosłodzić ksylitolem, stewią, miodem, a także posypać zmielonym siemieniem lnianym lub pokruszonymi orzechami.
Kategoria SŁODYCZE SKLEPOWE (BATONIKI, CUKIERKI, CIASTKA)
Czym zastąpić? Wypróbuj proste w przygotowaniu domowe ciastka owsiane, jaglane, zdrowe batony z daktyli, ziaren, orzechów, kulki mocy, domową granolę, poporcjowane w woreczki orzechy, pestki i suszone owoce (mało!) jako zdrową przegryzkę lub ratunek, gdy chcesz słodkiego.
Kategoria CIASTA, WYPIEKI DOMOWE I SKLEPOWE
Czym zastąpić? Użyj innych mąk: np. mąki pełnoziarnistej, orkiszowej lub różnych mąk bezglutenowych (np. gryczanej, jaglanej, ryżowej), kremy przygotowuj na bazie jogurtu i serka naturalnego, awokado lub kaszy jaglanej, słodzikiem naturalnym mogą być banany, daktyle, świeże, pokrojone owoce (np. jabłko, ananas), aromatyzuj świeżo-startą skórką z wyparzonych cytrusów.
Kategoria DESERY Z BITĄ ŚMIETNĄ, MASCARPONE
Czym zastąpić? Deserami na bazie jogurtu naturalnego, awokado lub ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej, z dodatkami z miksowanych owoców, musów owocowych, orzechów.
Kategoria PŁATKI ŚNIADANIOWE
Czym zastąpić? Owsianką, jaglanką, gryczanką lub amarantusianką na bazie najlepiej mleka roślinnego, wody, ew. soku pomarańczowego, z dodatkiem suszonych, świeżych lub mrożonych owoców, pestek, orzechów.
Wypróbuj mądre sposoby w kuchni, poszukaj przepisów dla siebie – lżejszych i smacznych. Oswajaj się z nowymi smakami i konsystencjami.
Co istotne, zaplanuj sobie i kontroluj, co będziesz jeść – możesz wykorzystać darmowe narzędzia Odżywialni – dzienniczek żywieniowy tutaj oraz dzienniczek nawodnienia dla lepszej kontroli jak ile dziennie wypijasz tutaj 😉
To coś dla mnie bo ostatnio za często grzeszę słodyczami ;(