Nasiona konopii siewnej uważane są za superfood – takie mają zagęszczenie składników odżywczych! Choć nazwa nieco odstrasza, nie ma co się ich bać! Mylone są nagminnie wciąż z marihuaną lub konopiami leczniczymi – a te określenia odnoszą się do konopii indyjskich. Konopie siewne to zupełnie co innego, inny gatunek rośliny. Praktycznie nie zawierają żadnych substancji psychoaktywnych (poniżej 0,2% substancji psychoaktywnej THC) i nie powodują żadnych efektów halucynogennych. Warto się z nimi bliżej zapoznać i zaprzyjaźnić, gdyż to roślinny superfood, smaczny, zdrowy i mogący znacząco i prosto wzbogacić odżywczość naszej codziennej diety.
Dlaczego superfood?
Jako produkt spożywczy konopie siewne są całkowicie bezpieczne, wysoko odżywcze, łatwe i wydajne w uprawie – ich uprawa jest tańsza od bawełny!. Można z nich, poza produktami spożywczymi różnego rodzaju (nasiona, olej, mąka), wyprodukować np. sznurek, tkaniny czy papier, a nawet płytę wiórową na meble. Może pamiętacie z zamierzchłych czasów sznurek konopny u babci na wsi? To właśnie były te same konopie siewne, roślina oleista znana i uprawiana od setek lat, a zapomniana w XX w., obecnie wracająca do łask. Przejdźmy więc do ich dobroczynnych właściwości odżywczych tej rośliny.
Konopie siewne zawierają całą masę odżywczych składników, mogących zdziałać bardzo dużo dobrego dla nas.
- Jest to najbardziej kompletne źródło białka w całym świecie roślin – białko pełnowartościowe, czyli tak jak mięso zawierające wszystkie aminokwasy, a w tym wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli te, których nasz organizm nie wytwarza, a niezbędnie potrzebuje.
- Białko to jest łatwo i szybko przyswajalne (to jest szczególnie ważne dla sportowców- !), lekkostrawne, hipoalergiczne, ma zrównoważone PH, więc nie zakwasza.
- Bardzo ważne – białko konopne pozostaje nieprzetworzone, czyli jego wartości odżywcze są w procesie pozyskiwania zachowane, ponieważ nasiona w celu uzyskania z nich białka nie są poddawane obróbce termicznej.
- Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższa i możemy je porównać do białka zwierzęcego (jajko, mięso).
- Konopie siewne są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 6 i Omega 3 (mają ich więcej niż len i ryby!). Kwasy te występują w konopiach we wzorcowej dla ludzkiego organizmu proporcji 3:1 (proporcja uznana za najwłaściwszą dla człowieka przez Światową Organizację Zdrowia) oraz posiadają dobroczynne dla układu krwionośnego, odpornościowego i mózgu kwasy gamma-linolenowy (GLA) i linolowy.
- Jako cenne źródło Omega3 w przeciwieństwie do wielu tłustych ryb, będących także źródłem kwasów tłuszczowych, nie zawierają chemicznych zanieczyszczeń, np. dioksyn lub pozostałości herbicydów, pestycydów. Uprawa konopii nie wymaga sztucznych środków ochrony roślin (wysoka odporność na szkodniki).
Konopie siewne i ich białko to źródło:
-witamin A, B1, B2, B3, B6, D i E
-nierozpuszczalnego błonnika, dobroczynnego dla jelit i przewodu pokarmowego
-makroelementów (magnez, cynk, wapń, potas, żelazo, fosfor)
-mikroelementów (chrom, stront, tor)
Poza tym jest zasadotwórcze, nie zawiera cholesterolu, glutenu, GMO i kwasu fitynowego jak inne produkty zbożowe. Produkty białka konopnego powinniśmy przechowywać w lodówce i spożywać na zimno – wtedy kwasy NNKT oraz aminokwasy pozostaną nieuszkodzone. 100 gramów proszku białka konopnego zawiera aż 54 g białka (dużo), 23 g węglowodanów (mało) , czyli tylko 4 g cukru i 18 g błonnika (dużo) oraz 11 g tłuszczu.
Jak powstaje białko konopne w proszku?
Nieduże nasiona konopi są mielone, a potem wyciskany jest z nich olej. Powstaje tłusta miazga, którą się suszy i rozciera właśnie na drobny proszek. Dzięki zawartości chlorofilu proszek jest zazwyczaj zielonkawy (podobnie jak i np. mąka konopna).
Białko konopne – do czego stosować?
Białko konopne w proszku można wykorzystywać jako dodatek do innych dań, np. do zupy miksowanej warzywnej, owsianek i jaglanek, jajecznicy, jogurtów z musli, hummusu czy jak składnik zielonych koktajli. Ziaren można użyć także do posypania sałatki lub makaronu.
Zalety białka konopnego:
- Świetne, lekkostrawne i pełnowartościowe źródło białka roślinnego
- Jest wysoko odżywcze, pełne witamin i minerałów
- Wspomaga system odpornościowy i detoksykacyjny (wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i pracę wątroby)
- Jest alternatywą dla białka zwierzęcego
- Jest dobrze przyswajalne i lekkostrawne, nie powoduje wzdęć
- Wspiera pracę mózgu i budowę mięśni
- Pobudza wzrost skóry, paznokci, kości i włosów
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika jest świetnym elementem diet odchudzających (błonnik daje sytość i poprawia perystaltykę jelit)
A olej konopny?
Wśród olejów roślinnych olej konopny zaliczany jest pod względem odżywczości oraz zastosowań prozdrowotnych do najbardziej wartościowych. Aż ok. 80% jego składu to kwasy NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tutaj omega 3 i omega 6.
Świetnie odnajdzie się w kuchni, jako dodatek do sałatek, koktajli, zup, dań jednogarnkowych (w daniach gorących dodany na sam koniec jako dodatek smakowy), maczania pieczywa, smarowania zamiast masła, jak składnik pesto i… co jeszcze Wam przyjdzie na myśl. Byle był stosowany na zimno, przechowywany w ciemnej butelce w lodówce. Jego zastosowanie w naszym menu wspomoże układ sercowo naczyniowy, odpornościowy, hormonalny, zadziała przeciwnowotworowo i przeciwbólowo, moczopędnie, detoksykująco, a nawet uspokajająco.
I w kosmetyce…
W kosmetyce także będzie wartościowym składnikiem naszej pielęgnacji. Ponieważ jest zbliżony budową do ludzkiego sebum, usprawnia gospodarkę tłuszczową skóry, szczególnie tej tłustej czy mieszanej. Dodatkowo wzmacnia odporność skóry, uelastycznia ją i regeneruje, poprawia koloryt i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Ma zastosowanie w leczeniu łuszczycy, egzemy czy łojotoku. Wspomaga leczenie trądziku i nadaje blasku włosom. Dodatkowa ciekawostka – nasiona konopii to także doskonała przynęta dla ryb oraz pokarm dla ptaków zimą 😊. Stąd gorąco polecam włączenie produktów konopnych do jadłospisu. To może być kolejny, w dodatku polski superfood wzbogacający odżywczość naszej codziennej diety.
*
*
*
Chcesz wypróbować jadłospis pełen takich superfood? Napisz do mnie śmiało! – Jadłospis Odżywczy pokaże Ci, jak włączyć różne odżywcze pokarmy do Twojej diety, poprawić samopoczucie i dodać energii!
*
*
*
Chcesz przeczytać o innym superfood – o SPIRULINIE – TUTAJ znajdziesz mój artykuł
Chcesz poczytać o odżywczej KASZY JAGLANEJ – TUTAJ znajdziesz mój artykuł