#OdżywczyPrzepis!
Przepisy na lunch to, jak wynika z Waszych głosów :), potrzeba każdej osoby samodzielnie przygotowującej swoje posiłki, dbającej o TO, CO JE :). Dlatego zamieszczam kolejny przepis z quinoa! W tym daniu naturalny smak komosy, nie przez wszystkich lubiany, znika w połączeniu z przepysznym sosem ze świeżą miętą oraz chrupiącymi, surowymi paskami marchewki i buraka. Mnie zachwyciło to danie, jego nowatorska struktura i wysoka odżywczość – zalety quinoa łączymy tu z surowymi warzywami w pysznej i kolorystycznie fantastycznej formie. Jest to danie smaczne, kolorowe, coś pomiędzy sałatką a ciepłym lunchem – może być podane na zimno, ale również z ciepłą komosą smakuje wybornie 🙂
Co istotne – jest to bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu lunch. Ale zwróć też uwagę, że danie to należy jeść na świeżo, bo raczej słabo się przechowuje. Nawet w lodówce świeże wstążki marchewki tracą po kilku godzinach swoją witalność ..:) .
To świetna sałatka na imprezy i dla gości – oryginalna i piękna kompozycja kolorów – pomarańczowych pasków marchewki z fioletowymi wstążkami lub cząstkami buraka.
Ehhh … dla mnie sama radość, doznanie kulinarne oraz wizualne 😉
Ok., zaczynamy. Wypróbuj ten przepis i koniecznie daj znać w komentarzu, na blogu lub FB jak smakowało i jak Tobie się podoba taka kombinacja kolorystyczno-smakowa????
Lunch/Sałatka Quinoa – Marchewka – Burak
(2 porcje)
Składniki:
4 kopiaste łyżki suchej komody ryżowej,
1 szklanka fasolki szparagowej lub bobu lub młodej soji edamame
1 średni surowy burak obrany
1 duża marchewka obrana
1/3 szklanka migdałów w słupkach lub pokruszonych
1 szklanka pociętej rukoli lub baby szpinaku
1 miękkie awokado

Sos:
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy
1 łyżka świeżej mięty drobno pociętej
2 łyżki syropu z agawy/ miodu/ klonowego
1 łyżeczka musztardy Dijon lub 2 łyżeczki zwykłej musztardy
1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Ugotuj fasolkę oraz przepłukaną quinoę, potnij obieraczką lub na mandolinie na wstążki marchewkę surową oraz surowego buraka (trzeba go pokroić w bardzo grube plastry i potem ścierać bokiem – będą paski). Poszatkujrukolę lub szpinak oraz świeżą miętę.
Wymieszaj w misce wstążki marchewki (ew. pocięte na krótsze kawałki ok. .5 cm), buraka, fasolkę, ukolę szpinak, migdały (ew. podprażone). Dodaj komosę. Przygotuj ze składników sos – wymieszaj je w miseczce. Polej nim danie, wymieszaj. Gotowe! Ach, mniam… już można jeść. Pamiętaj, podziel się swoją opinią o tym daniu! Jestem bardzo jej ciekawa!
*
Polecam Ci także ciekawy, kolejny przepis na lunch lub kolację z QUINOA z zaprzyjaźnionego bloga https://www.czujeismakuje.com/. Jego autorką jest Kasia Hryniewicz, wielbicielka i czynna propagatorka holistycznego podejścia do zdrowia i odżywiania. Przepis znajdziesz TUTAJ 🙂
*
A może jeszcze inny wpis Cię zainspiruje? Zapraszam, wypróbuj moje 3 sprawdzone przepisy na domowy peeling – TUTAJ
Uwielbiam połączenie buraka i marchewki razem z komosą ryżową. Już się cieszę na wypróbowanie tego przepisu 🙂 Nie jadłam jeszcze edamame i ciekawa jestem jej smaku. Dziękuję za ciekawy przepis Moniko 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Kasia – Czuje i smakuje