Cóż to za ekstrawagancja? Tego musicie sami spróbować. Nawet gdy nie będzie już upałów 🙂
Ogórkowy chłodnik z powodzeniem oprze się najsroższej krytyce 😉 Wbrew pozorom to bardzo eleganckie, wręcz wyrafinowane danie. Wspaniałe także z bardzo istotnego powodu – jest nieznośnie PROSTE!! 🙂 Więc – prostota i elegancja. Danie, które spokojnie nasyci nas w ciepły dzień, a także zaimponuje gościom swą szlachetną i gładką strukturą 🙂
Więc – już nie przedłużając, przechodzę do szczegółów. Ale spokojnie – to przecież nie będzie długi przepis. 😉
#odżywczy przepis


Składniki:
2 ogórki węże średnie
1 duże, miękkie awokado (lub 2 mniejsze)
1 szklanka mleka roślinnego
4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Całe, ze skórą, ewentualnie pokrojone w spore kawałki ogórki miksujemy z miąższem awokado oraz czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką masę, dolewając mleko roślinne (może być nieco więcej zależnie od pożądanej konsystencji). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można serwować chłodnik posypany plasterkami rzodkiewek – pięknie wygląda i smakuje! Z posiekanym koperkiem także wspaniale się komponuje!