Jest Halloween – to musi być dynia! Tak, kiedyś sama zżymałam się na myśl o dyni…. Tak było dopóki nie spróbowałam naprawdę smacznych dań z tego przesympatycznego, pucołowatego i na wiele sposobów (podobno 45 odmian?) pomarańczowego warzywa.
Dlaczego dynia?
Dzięki zawartości beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza (dzięki niemu dynia ma kolor pomarańczowy ) – ma działanie antyzapalne i antynowotworowe!
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz cynku dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy – ważne szczególnie w jesiennym sezonie przeziębień i grypy!
Dzięki zawartości ponad 90% wody w dyni – świetnie nawilża nasz organizm!
Dzięki zawartości witamin A, c, E – dba o naszą skórę – działa też przeciwzmarszczkowo ;)!
Dzięki zawartości kukurbityny działa przeciwpasożytniczo i przeciwwirusowo. A ta kukurbityna znajduje się w największych ilościach w surowych pestkach dyni !To one są prawdziwym polskim superfood – zaiwrają mnóstwo składników mineralnych :potas, cynk, wapń, siarkę i magnez.
Dzięki niskiej kaloryczności – kubek dyni ok. 250g to tylko ok. 50 kcal – pomaga schudnąć!!
Jest to też niedrogie warzywo. Łatwo dostępne całą jesień – korzystajmy! Więc już przepis poniżej;)
Babeczki Dyniowe lub Ciasto Dyniowe
Dwa różne wykonania z dokładnie tych samych składników !!!
Składniki:
1 szklanka jedna szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
1 szklanka brązowego cukru
1 – 1,5 szklanki puree z dyni
½ szklanki delikatnego oleju
½ szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (obie mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól).
Krok 2.
W drugiej misce oddzielnie wymieszaj wszystkie mokre składniki. Mokre dodaj do suchych i znów dokładnie wymieszaj. Ciasto jest już gotowe … do pieczenia 😊.
Krok 3.
Przełóż je do keksówki średniej wielkości wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj z wierzchu. Ale… zaraz, zaraz! Miały być babeczki 😉 Jeśli więc chcesz babeczki – to samo ciasto ponalewaj do foremek wyłożonych papierkami lub natłuszczonych.
Pieczenie:
1/ Babeczki:
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok 15-20 min. Nadziej patyczkiem do szaszłyków babeczkę, czy jeszcze na nim nie zostają drobinki ciasta Jeśli wyjmujesz czysty patyk, wtedy ciasto jest wypieczone i można wyjmować z pieca. Odstaw je do ostygnięcia, jeśli się zdołasz powstrzymać 😊 😊 😊. Są miękkie, elastyczne, pachnące przyprawami, o pomarańczowym trochę wnętrzu.
Mniam!
2/ Ciasto:
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok 45 – 50 min. Sprawdź ciasto patyczkiem do szaszłyków, czy jest wystarczająco wypieczone. Jeśli wyjmujesz czysty patyk, wtedy ciasto jest wypieczone i można wyjmować z pieca. Odstaw je do wystygnięcia. Zobaczysz, jakie będzie miękkie, elastyczne, pachnące przyprawami, o pomarańczowym trochę wnętrzu.
Mniam!
Jeszcze propozycja 😉
Może zainteresuje Cię recenzja świetnej książki o diecie w Hashimoto? przeczytaj TUTAJ 🙂
Wygląda bardzo smakowicie, do tego kawka i można poczytać książkę.
Tak, polecam! Babeczki potrafią zrelaksować ;)!
Super przepis ! A Dynia ma mega dużo wartości odżywczych ! Na pewno i w naszej kuchni będzie się częściej pojawiać. Nie tylko w Halloween : )
Brawo! doskonale!
Czy babeczki udadzą się również z miodem zamiast cukru?