Grzyby – co w sobie kryją?
Grzyby – chętnie zbierane przez Polaków (wystarczy w październiku wybrać się w dłuższą trasę, żeby przekonać się jak wiele osób chodzi po lesie w poszukiwaniu grzybów oraz jak dużo jest przydrożnych sprzedających grzyby). Czy warto sięgać po grzyby i jak je spożywać? O tym niżej.
Słyszeliście kiedyś hasło, że grzyby to sama woda? Cóż, prawie jest to prawdziwe zdanie. Prawie, bo grzyby to w 80%-90% woda. Co z pozostałym składem? Są jeszcze: trochę węglowodanów (w tym błonnika), dobrze przyswajalne białko, nieco tłuszczu oraz mniej niż 1% soli mineralnych.
Grzyby zamiennikiem mięsa?
Grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B. Na przykład, jeśli chodzi o witaminy B2 i B3, u niektórych gatunków grzybów znajdziemy ich niemal tyle co w mięsie lub w produktach zbożowych. Przykład? Pieczarki. Już 100 g pieczarek to 30% dziennego zapotrzebowania na wit. B3, a 40% dziennego zapotrzebowania na wit. B2. To nie wszystko. Zbadano, że zmysł smaku człowieka reaguje na smak mięsa i grzybów podobnie, dlatego też ich zamienność dotyczy nie tylko ilości witamin z grupy B. Stąd, być może, spotkaliście się ze stwierdzeniem, że grzyby to „mięso lasu”.

Inne właściwości odżywcze grzybów
Grzyby to nie tylko witamina B, ale też spora ilość prowitaminy A (jedzmy kurki!). Potas, fosfor i magnez to sole mineralne, które dominują w składzie grzybów. Ciekawostką jest to, że ilości magnezu w grzybach czasami potrafią dorównać swoim poziomem magnezowi w świeżych owocach i warzywach. Z kolei jeśli chodzi o potas, fosfor to już większość grzybów jadalnych ma znaczną zawartość tych dwóch pierwiastków.
Warto też zaznaczyć, że grzyby są na ogół niskokaloryczne, a większą o 6-9% kaloryczność mają tylko grzyby suszone.
Pod jaką postacią jeść grzyby?
Po pierwsze należy pamiętać o tym, że im starszy grzyb, tym trudniej naszemu organizmowi go strawić. Najlepiej więc sięgać po grzyby stosunkowo młode, bez widocznych urazów, które nastąpiły w czasie ich życia. Lepiej żeby grzybów unikały raczej osoby z problemami trawiennymi. Nie podawajmy grzybów dzieciom. Nie spożywajmy grzybów surowych. Najlepiej zjeść je niemal od razu po zbiorach lub suszone, bo wtedy mnożymy ich wartość odżywczą. Zbyt długie przechowywanie znacznie zmniejsza ich wagę odżywczą, natomiast – jeżeli przechowujemy je nieodpowiednio -dodatkowo dajemy toksynom szansę na ich rozwój na powierzchni grzybów. W 5°C grzyby można przechowywać maksymalnie 7 dni. Przy 18°C ten czas skraca się do 2 dni. Trzeba też pamiętać o tym, że zbyt długie gotowanie także zubaża ich skład.
Co więcej, jeśli zależy nam na białku w grzybach, to suszona wersja ma go najwięcej (zwiększa się z poziomu 1,5-3,6% do 10%, a nawet 40%). Białko grzybów jest wyjątkowe także pod innym względem – zawiera aminokwas, który tylko w śladowych ilościach obecny jest w innych produktach, np. w zbożowych. Dlatego spożywanie dobrej jakości pierogów z kapustą i grzybami, nie jest złym pomysłem, bo grzyby wspomagają (za pomocą wspomnianego aminokwasu) wartość odżywczą tego typu posiłków.
Zbieracie grzyby?
Jakie są Wasze ulubione przepisy z grzybami?
Pamiętajcie, zbierajcie tylko te okazy, co do których jesteście pewni, że je świetnie znacie, że nie są trujące.
Bibliografia:
- Kolarzyk, „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”, Kraków 2016.
https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/grzyby—tylko-smak-czy-zrodlo-witamin–
Interesujące? A może jeszcze zechcesz przeczytać:
1/ o właściwościach wzmacniających odporność czarnuszki? artykuł jest TUTAJ
2/ jak zrobić pyszne i szybkie ciacha owsiane na drugie śniadanie? przepis znajdziesz TUTAJ