3 razy się zastanów, jaką solą sobie posolisz!
Solimy 2-3 razy za dużo i dużo za dużo soli zjadamy w produktach przetworzonych, nawet takich jak ciastka czy chleb. To wiemy i … ograniczamy. Ograniczacie? Mam nadzieję… Pozostaje jeszcze istotne pytanie – jaką sól wybrać? W sklepach nawet tak prosty i podstawowy produkt, jakim wydaje się sól występuje w różnych wariantach. Dobrze więc wiedzieć, co z czym w tym temacie jeść!
Sól jest niezmiernie ważna dla naszego zdrowia. Bierze ona udział w wymianie międzykomórkowej łącząc się z płynami ustrojowymi, dlatego długotrwały jej brak powoduje zaburzenia zdrowia, nawet bardzo poważne, łącznie ze śmiercią.
Sól towarzyszy ludziom od bardzo dawna. W okolicach Wieliczki wydobywano ją już 3 tys. lat przed naszą erą!!! Jednak w początkach XX wieku ktoś wpadł na pomysł, by sól oczyszczać. Taka oczyszczona sól była przydatna w rozwijającym się przemyśle spożywczym – rozpuszczona nie zostawiała osadu. Oczyszczanie powodowało pozostawienie z naturalnego, bogatego składu soli, czyli spośród około 90 (!) pierwiastków i minerałów, tylko dwóch – sodu i chloru. W efekcie rafinacji, czyli oczyszczania substancjami chemicznymi i w wysokiej temperaturze otrzymano produkt w 97, 5% zawierający chlorek sodu (związek chemiczny o symbolu NaCl). Wydawało się, że powstał produkt idealny – śnieżnobiały, drobny proszek. Okazało się, że rafinowana sól źle działa na ludzki organizm – jej używanie i nadużywanie prowadzi do np. obrzęków, nadciśnienia czy osteoporozy. Dlatego też sól naturalna niesłusznie utożsamiana z rafinowaną (NaCl) niesłusznie zyskała złą sławę. A jednak sól soli nie równa i też różnice mają kolosalne znaczenie.
.
Sól warzona kuchenna, (czyli rafinowana, oczyszczona) – to śnieżnobiała sól kamienna mająca jedynie wartości smakowe, najczęściej występująca w sprzedaży. Proces oczyszczania pozbawia ją jednak prawie w całości dobroczynnych minerałów i pierwiastków, suszona jest w temp. 650 st. C, co niszczy naturalne struktury chemiczne kryształów. Niekiedy jest wzbogacona w jod lub fluor, a często także substancję antyzbrylajacą (głównie jest to żelazocyjanek potasu E536).
.
Sól kamienna – nieoczyszczona, zawiera całe bogactwo minerałów i pierwiastków naturalnie zawartych w kryształach soli oraz w naszym organizmie. Nie jest poddawana procesowi ługowania ani rafinacji chemicznej. Wydobywana z różnych miejsc na świecie, różni się wtedy nieco składem i kolorem – np. różowa z Peru czy Himalajów (różowy kolor zawdzięczają związkom żelaza), szara – z naszej Wieliczki czy okolic Kłodawy i Inowrocławia, czarna wulkaniczna z Hawajów. Sól kamienna jest nieporównanie bogatsza odżywczo w porównaniu do kuchennej nawet jodowanej, nadaje się świetnie do użycia w kuchni oraz … w relaksującej kąpieli (pierwiastki wnikają przez skórę).
.
Sól morska – ponoć najzdrowsza, polecana a przez lekarzy i dietetyków, ma mniej sodu od kuchennej, ale nieco intensywniejszy smak, więc można jej mniej dodawać. Otrzymywana poprzez odparowanie wody morskiej o dużym zasoleniu także jest źródłem składników mineralnych pochodzących z głębin morza. Dodatkowo zalecana jest ze względu na naturalnie wyższe wysycenie jodem. Należy jednak rozważyć ewentualne zanieczyszczenia wód morskich mogące wpływać na jakość soli.
.
Jodowanie soli – WHO aktualnie wciąż zaleca (dla Polski) jodowanie soli oraz niektórych produktów spożywczych np. wody mineralnej, mleka, odżywek dla dzieci. Jednak – nie wiadomo dokładnie ile jodu jest przyswajane przez organizm ludzki ze sztucznie jodowanych produktów. Pamiętając też o dzisiejszym wzroście spożycia soli należy mieć na uwadze, że nadmiar jodu także jest niekorzystny. Istotna jest również nietrwałość jodu w soli – rodzaj użytego jodku, wysoka wilgotność w miejscu przechowywania oraz dłuższy czas od wydobycia niekorzystnie wpływają na zawartość tego pierwiastka. Zatem – najlepiej z umiarem.
.
Którą sól zatem wybrać? Przede wszystkim tę naturalną, morską lub kamienną, bez chemicznych antyzbrylaczy. Może być himalajska, kłodawska, morska, z Wieliczki, z Peru czy Morza Śródziemnego. Nieoczyszczona, niewzbogacana sztucznie. Wymień jak najszybciej, oczyść szafki i solniczki. Idź zdecydowanie w stronę natury, choć zobaczysz, że wcale nie tak łatwo znaleźć w sklepie taką naturalną sól bez dodatków!
Powodzenia w poszukiwaniach!
Odżyw się, a odżyjesz!