#odzywczyprzepis
Warzywne leczo to doskonałe danie na jesienną, i nie tylko jesienną, pogode. Ciepłe, sycące, pożywne, kolorowe…
Dzisiejszy przepis wyróżnia się udziałem dyni oraz tofu. Tadam! Sezon dyniowy jest w pełni, więc łatwo dostać to smaczne, pożywne i wartosciowe warzywo. Obiad bez mięsa, ale z zawartością białka? Tutaj zapewnia je drobno przesmażone tofu. Udział białka w naszym jadłospisie jest bardzo ważny, białko daje uczucie sytości oraz składniki budulcowe. Tofu samo w sobie ma bardzo neutralny smak, więc wymaga solidnego doprawienia. Gdy jest wiecej czasu, można je marynować przez kilka godzin, ale gdy potrzebny jest szybki posiłek, także znajdzie się rozwiazanie. W tym przepisie tofu rozdrabniamy na drobne, niekoniecznie regularne kwałki, doprawiamy obficie przyprawami i podsmażamy delikatnie na złoto na patelni.
Uwaga 🙂 Przepis ten znajdziecie również w zaprzejażnionym serwisie obiadowym KUKPLAN.PL Już nie będziesz się zastanawiać, co ugotować:) Kukplan zaplanuje dla Ciebie obiadowe menu!
Lunch bez miesa! Przejdźmy do konkretów. Oto propozycja warta grzechu:
Leczo Wegetariańskie Dynia & Tofu
Składniki (1 porcja, na 1 osobę):
150g średniej dyni gatunek Hokkaido (wtedy nie trzeba obierać skórki) – popatrz na zdjęcie poniżej 😉
1/4 dużej cebuli
1 mała papryka czerwona
1/4 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 opakowania tofu naturalnego (bio 200g)
100 ml wody
1 łyżka oliwy
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, 1-2 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy drobno, a dynię oraz paprykę w nieduże kwadraty. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, zdejmujemy z patelni. Wrzucamy tofu porwane na małe kawałki i obsmażamy delikatnie 2-3 minuty na złoty kolor doprawiając je na patelni obficie pieprzem i solą. Następnie tofu przekładamy do miseczki i na patelnię wrzucamy paprykę. Podsmażamy 3-4 minuty, by zmiękła. Dodajemy dynię i dalej dusimy całość podlewając lekko wodą. Gdy papryka i dynia zmiękną, dodajemy pomidory z puszki, usmażoną wcześniej cebulę, kawałki tofu oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystko i pozwalamy kilka minut dusić się na wolnym ogniu. Doprawiamy wędzoną papryką, tymiankiem (sporo;)) oraz solą i pieprzem do smaku. Serwujemy samodzielnie, z pełnoziarnistym pieczywem lub ulubioną kaszą.
Gotowe & Smacznego!
Wartości odżywcze (1 porcja): 248 kcal, białko: 11,3 g, węglowodany 24,4 g, tłuszcze 13 g, leczo #tofu #danie #wegetariańskie


A może jeszcze Cię coś odżywczego zainteresuje???
Odporność na jesień – temat na czasie – jak wpływa czarnuszka? Poczytaj TUTAJ
Pyszne i szybkie owsiane ciastka do śniadaniówki lub pracy? Przepis TUTAJ
Zapraszam do konkursu gdzie można wygrać dietę z tej strony: Dieta
dziękuję za informację!
Uwielbiam leczo i dynię! Nie wiem czemu wcześniej nie pomyślałam, że można by to połączyć. Leczo z dynią, świetny pomysł! Ja jadam leczo również w wersji wege, ale bez tofu. 😉 W leczo sprawdza się także cukinia lub kabaczek. 🙂
Świetnie, że Ci się podobało! Tez lubię lecza z przeróżnych składników 😉