Drugie śniadanie? Przekąska w pracy? Coś, co pomoże zaspokoić mały głód … Potrzeba rozwiązania tych kwestii doprowadziła mnie do as produkcji ciastek owsianych. Nazwałam je duże, ponieważ rzecywiście lubię takie konkretne, wielkości spodka do herbaty :). Ale wielkością można sterować dowolnie 🙂 Samodzielne zrobienie takich ciastek jest dość proste i zamuje mało czasu. Można je przechowywać kilka dni, jeśli tylko zdołacie ich nie zjeść szybciej :). Poznaj zatem Mega Smaczne Ciastka Owsiane. #odzywczyprzepis
Zalety odżywcze ciastek owsianych
Ciastka są wegańskie. Powstają bez użycia jajek, mleka czy tłuszczu zwierzęcego. Mogą być też bezglutenowe – jeśli użyjemy certyfikowanych, bezglutenowych płatków owsianych. Najlepiej wybrać płatki owsiane jak najmniej przetworzone – czyli zwykłe, nie błyskawiczne ani górskie (te zwykłe mają też najnizszy IG). Płatki owsiane są ważnym składnikiem tego wypieku i cennym źródłem przeciwutleniaczy, witamin (z grupy B) i składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, fosfor, mangan i wapń. Mają też wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, będącego cenną pożywką dla bakterii jelitowych w jelicie grubym i dzięki temu działającego przeciwnowotworowo. Płatki owsiane zawierają białko o najlepszym składzie aminokwasowym spośród zbóż. Dodatkowo mają najniższy IG spośród płatków zbożowych. Banan dostarcza również cennych składników takich jak potas, magnez, cynk i witamina C. Zawiera sporo cukrów prostych, dlatego dodaje od razu energii. Także daktyle wnoszą wartościowe składniki (choć mają wysoki IG =70). Znajdziesz w nich sporo cennego błonnika pokarmowego, antyoksydanty, minerały takie jak potas i wapń, a także witaminy – przede wszystkim B3, czyli niacyna. Brzmi zachęcająco, prawda? A jeszcze wiele możesz zdziałać dodając wartościowe dodatki do składu ciastek, takie jak orzechy, pestki czy nawet nasiona konopne. Ciastka te są również przygotowywane bez dodatku substancji słodzących ani tłuszczu. Prosty skład, prosty sposób przygotowania, a smaczny efekt. #odzywczyprzepis
Przepis na Mega Smaczne Ciastka Owsiane
Składniki (na 6-7 dużych ciastek):
20 daktyli (namocz na 1 godz w ciwpłej wodzie)
1 banan
1 szklanka płatków owsianych (najlepiej zwykłych, górskich) – te trzy składniki to jest masa podstawowa
do masy podstawowej wsypujemy dodatki wedle upodobań, u mnie były to: 2 łyżki suszonej żurawiny, 4 łyżki amarantusa ekspandowanego :). Moogą to być też inne pestki, orzechy pokruszone, jagody goji, sezam, mak, skórka pomarańczowa lub cytrynowa, drobno pokrojone figi czy inne suszone owoce 😉
Wykonanie:
(10 min max. + pieczenie 20-25 minut)
Zmiksuj blenderem namoczone i odsączone daktyle z bananem, dodaj płatki owsiane i wymieszaj całość łyżką. Do tak powstałej masy dodawaj wybrane dodatki.
Znów wymieszaj. Ciasto gotowe! Ręcznie formuj ciastka i wykładaj na blachę. Uwaga – koniecznie ułóż je na papierze do pieczenia, a nie na folii aluminiowej. Z folii trudno będzie je odkleić :).
Z tej proporcji u mnie wyszło 6 sztuk dość dużych, w miarę okrągłych ciastek. Piekłam je w piekarniku ustawionym na tryb: góra-dół (bez termooobiegu) w 180 st C – i nie dłużej jak 20-25 min!
Gotowe! Teraz wystudź je lub … zjedz tak ciepłe jak to tylko możliwe. Za ewentualne poparzenia nie odpowiadam, tylko uprzedzam – te ciastka uzależniają 😉 !!!
Smacznego.
Chcesz poczytać więcej? Proszę bardzo:
Płatki, ale drożdzowe – też mają mnóstwo odżywczych właściwości – artykuł znajdziesz TUTAJ
Inna przekąska? Wypróbuj batony jaglane – przepis jest TUTAJ