Szybki Lunch Box – jak ogarnąć przygotowywanie własnych dań do pracy? Jeść zdrowo i nie oszaleć od gotowania? Wszak lunch wiele i wielu z nas je w pracy każdego dnia, 5 x w tygodniu. Trochę jest z tym zachodu, by samodzielnie dbając o posiłki, nie popaść w rutynę i nie jeść ciągle tego samego. A jednocześnie, warto sobie uprościć życie … Działaj sprytnie i metodycznie, planuj i rób od razu więcej, nie bój się mrożenia. Krój więcej za jednym razem na zapas, blokuj działania także w kuchni. Zobaczysz, jak wzrośnie Twoja efektywność.
Jak przyspieszyć i nieco zautomatyzować przygotowanie lunchu do pracy? Rozłóżmy te czynności na pojedyncze składniki, z których będziemy mieszać końcowe dania. Wtedy łatwiej będzie zorientować się, ile jest pracy i … podzielić ją na etapy. Zrobić coś wcześniej, a inne elementy później. Trochę tak jak z projektem – etapy, plan, koordynacja :)…
Zaczynamy.
Żeby lunch był pełnowartościowy i odżywczy, warto by zawierał różnorodne składniki, nie zapominając o makro-składnikach w wartościowej formie: białko, węglowodany, tłuszcze. Jednak proponuję wyjść od poszczególnych części składowych, będzie najprościej. Czyli – poszukujemy bazy lunchowej, potem potrzebne będą elementy białkowe, elementy węglowodanowe, elementy zielone, sosy i zdrowe przyspieszacze czyli różnego rodzaju posypki. To oczywiście tylko uproszczenie na potrzeby naszej automatyzacji przygotowań i kompozycji dań na lunch. Własne pomysły? Oczywiście, na pewno je wkomponujecie.
Szybki lunch to mix 5 składników:
BAZA + BIAŁKO + WĘGLOWODANY + SOS + DODATKI
BAZA
Przygotowujemy warzywną bazę na posiłki na najbliższe 2 dni + reszta do zamrożenia, czyli przynajmniej dwie kolejne porcje.
Co może być bazą:
1/ Danie jednogarnkowe – np. warzywne leczo, soczewicowy dahl, duszone kawałki warzyw w sosie pomidorowym lub makaron warzywny wymieszany z roztartym miękkim awokado lub oliwą, ew. innym sosem (patrz poniżej – sosy)
2/ Warzywa lub strączki pieczone z piekarnika – np. kalafior, papryki, cukinia, bakłażan itp.
3/ Warzywa parowane
4/ Warzywa gotowe z puszki lub słoika np. cieciorka, różne fasole, bób
5/ Ostatecznie w obliczu awarii czasowej – mrożona mieszanka warzywna. Zazwyczaj te mieszanki mają w składzie glutaminian sodu lub inne sztuczne dodatki, a ich kaloryczność znacznie przewyższa kaloryczność samych warzywnych składników
BIAŁKO
Przygotowujemy dodatki białkowe i węglowodanowe, by potem wymieszać je z bazą:
Dodatek białkowy: kawałki pieczonego/duszonego mięsa (np. kurczak, indyk, polędwiczka wieprzowa chuda, kawałki grillowanej ryby, owoców morza lub pokrojone tofu/seitan, ugotowana ciecierzyca, soczewica lub fasola)
WĘGLOWODANY
Dodatek węglowodanowy do wymieszania z bazą- polecam: kasze, ryż brązowy, makaron razowy, frytki z selera lub batata, komosa, amarantus
SOS
Dobry sos to sekret wielu prostych, acz efektownych dań i sałatek. Mój sposób to sos wcześniej przygotowany w słoiku, czekający na spożycie :).
Przepisy – jest ich sporo, TUTAJ znajdziecie przykładowe 🙂
DODATKI – czyli PRZYSPIESZACZE DO LUNCHBOXA
Przyspieszyć, ale jak? Hm, przygotuj się i miej zawczasu przygotowane dodatki, które wsypiesz ze słoika bez poszukiwania i zastanawiania czym ubarwić i urozmaicić danie na lunch.
- Posypka własnej produkcji (oddzielnie lub przygotowane wcześniej – wymieszane w słoiku): pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane, pokruszone orzechy włoskie. Składniki można modyfikować, słoiczek w lodowce czeka gotowy do posypania dań przez kilka dni
- Wcześniejsze namoczenie strączków przez noc lub dzień przed wyjściem do pracy. Po ugotowaniu 3 dni wytrzymają przechowywanie w lodówce
- Zioła pocięte, natka, koperek, kolendra, kiełki – w pojemniku w lodowce
- Pesto
- Guacamole
- Sos pomidorowy, pomidory krojone
- i z pewnością jeszcze wiele innych pomysłów….
Mieszamy elementy składowe i lunch prawie samoistnie powstaje. Ilości – spróbuj regulować wielkością porcji samodzielnie, warto zaczynać od ilości orientacyjnej na 1 porcję: 1/2 szklanki np. kaszy, 1 szklanka warzyw, 1/2 szklanki pociętych sałat, 1/2 szklanki kurczaka itp…
Co jeszcze może być częścią lunchu? To, co zapewne dobrze znacie: sałatka / surówka / pocięte słupki warzywne i sos, hummus, tzatziki. Na początku całe przedsięwzięcie wydaje się skomplikowane, jednak wraz z upływem czasu i powtarzaniem czynności można nabrać niezłej wprawy i pomysły nowe się pojawiają – co by tu dziś zmieszać. Życzę Wam powodzenia i szybkiego skrócenia czasu na przygotowywanie posiłków.
Inspiracje na koniec:
Jeśli interesują Cię przepisy na warzywne curry – znajdziesz je TUTAJ
A może spróbujesz lunchu z super-zdrową komosą ryżową? Sprawdż TUTAJ
Podobał Ci się artykuł, był pomocny?
Miło mi będzie, jak się nim podzielisz z innymi, udostępnisz lub skomentujesz!
Super porady, szukam pomysłów przed remontem.