Chleb na zakwasie? Dlaczego warto? Możesz kupić lub samodzielnie wypiekać w domowym piekarniku, to naprawdę nieskomplikowane, a i satysfakcja, że #wiemcojem ogromna😊. Co ciekawe, w Starożytności wszystkie chleby wypiekano na zakwasie. Dopiero w XIX wieku pojawiły się chleby na drożdżach piekarskich i sodzie oczyszczonej.


Zakwas
Zakwas to mieszanina jedynie dwóch składników – mąki i wody. Wymieszane ulegają procesowi fermentacji i tak przygotowany zakwas jest środkiem do spulchniania i zakwaszania ciasta chlebowego. W zakwasie znajdziemy kilkadziesiąt różnych rodzajów pożytecznych dla nas bakterii oraz drożdży, z których najważniejsze są bakterie kwasu mlekowego, kwasu octowego oraz dzikie drożdże. W sklepach jest mnóstwo rodzajów mąk do wyboru, z których upieczesz własny chleb. Na zdjęciu mój wypiek – chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika i ziarnami chia z razowej mąki z płaskurki, czyli pradawnej odmiany pszenicy.
Zalety
Więc poznajmy jakie są zalety chleba przygotowanego właśnie na zakwasie:
– dłużej pozostaje świeży i nie pleśnieje, bo bakterie kwasu mlekowe go (te same co np. w jogurtach) w chlebie hamują rozwój pleśni. Można go więc dłużej przechowywać, o ile nie zdążysz go wcześniej zjeść 😊.
– dzięki zakwasowi i fermentacji mlekowej następuje rozkład związków kwasu fitynowego zawartych w zbożach, które utrudniają przyswajanie substancji mineralnych z pożywienia w jelicie, np. żelaza. Jednym słowem chleb na zakwasie będzie bardziej odżywczy.
– chleb na zakwasie ma także więcej witamin – w wyniku fermentacji zakwasu powstają witaminy z grupy B oraz podczas pieczenia na zakwasie powstają mniejsze straty kwasu foliowego – witaminy B9.
– chleb na zakwasie na niższy indeks glikemiczny niż zwykły chleb, więc nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po jego spożyciu. Lepszym więc jest rozwiązaniem dla osób z zaburzeniami glikemii.
– chleb na zakwasie zawiera mniej glutenu, ponieważ bakterie i drożdże z zakwasu rozkładają część glutenu w mące, stąd i w chlebie będzie go mniej.
– chleb z mąk bezglutenowych na zakwasie będzie miał lepszą teksturę i smak.


Mam nadzieję powyższe przekonuje Was do chleba na zakwasie, do poszukiwania dobrej jakości gotowych chlebów lub własnego wypieku.
Pieczesz już samodzielnie chlebek na zakwasie? Zostaw 😊 w komentarzu!
A może jeszcze znajdziesz chwilę i przeczytasz:
Hit na moim blogu, przepis na bezglutenowy, pyszny i zdrowy chleb gryczany– TUTAJ
Kolejny hit – przepis na buraczane spaghetti – przepis znajdziesz TUTAJ
albo… zainspiruj się, jak pilnować diety w Święta i zrobić zdrowe słodkości – TUTAJ
Pozdrawiam, Monika!

Chleby na zakwasie od zawsze był moim numerem 1, jeżeli chodzi o pieczywo. Świetnie, że dodałaś taki wpis, dzięki któremu coraz więcej osób może się przekonać do zdrowszego jedzenia. Ostatnio, co ciekawe, nawet moi znajomi, organizując ślub, znaleźli firmę świadczącą usługi cateringowe w Łodzi, w której ofercie mieli właśnie chleb na zakwasie. Super sprawa! Pozdrawiam!
Dzięki za komentarz.Uwielbiam chleb na zakwasie!
Jaki super przepis! Nic tylko jeść 🙂