#Odżywczy Przepis
Witajcie w Odżywczym Przepisie – tym razem w poniedziałek. Z początkiem tygodnia przybywam do Was z odżywczymi curry – inspiracjami na nadchodzące dni. Ach, te lunche, obiady, nawet kolacje. Wciąż potrzeba inspiracji – co jeść, co nowego, co przygotować … Macie tak? Wszystko w porządku. Każdy z nas czasem szuka nowości, odmiany, zejścia z utartej ścieżki, nowego smaku lub zapachu lub po prostu znudzi mu się to, co do tej pory gościło na talerzu.
Co wtedy? Spróbujcie curry warzywnego. Curry to niezwykle proste i efektowne danie, o wyrazistym smaku, ostrości według upodobań i dużej ilości warzyw. Curry jest treściwe, wysokobłonnikowe i szybkie w przygotowaniu. W moim zestawieniu znajdziecie 3 smakowite curry – przepisy, w tym jeden mega szybki z mrożonych warzyw. Czasami naprawdę czasu brak – wtedy mrożone warzywa ratują sytuację. Istotny składnik – pasta curry. Występuje w wersji żółtej, zielonej i czerwonej, czyli od najłagodniejszej do najostrzejszej. Dla mnie zielona pasta jest w sam raz, czyli 1 łyżeczka na średni garnek daje wyraźnie podostrzony smak. Poza tym warzywne curry nie obędzie się bez mleka kokosowego. Zazwyczaj jedna puszka wystarcza, chyba, że wolicie bardziej rzadką konsystencję lub przygotowujecie większą porcję curry. Szybko się nie zepsuje, warto mieć ten produkt w zapasie;).
#1
CURRY Z WARZYWAMI – KALAFIOR, MARCHEW, PIETRUSZKA, CIECIORKA
SKŁADNIKI:
1/2 kalafiora, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej, 1 papryka czerwona , ½ puszki kukurydzy, ½ słoika lub puszki ciecierzycy (lub ok. 100 g świeżej ugotowanej cieciorki), 2 -4 ząbki czosnku, spory kawałek korzenia imbiru, 1 łyżeczka zielonej pasty curry (jeśli wolicie ostrzej to zawsze możecie na koniec dodać pasty), 1 puszka 400 ml mleka kokosowego (ewentualnie druga w zapasie, jeśli przygotowujesz większą porcję), 1/3 szklanki wody, 2 łyżki oliwy, świeża kolendra do posypania, ew. dodatkowo ugotowany ryż brązowy do podania.
PRZYGOTOWANIE:
Drobno pokrojony czosnek i cebulę podsmażam na oliwie. Obrane i pokrojone w średnią kostkę marchewkę, pietruszkę i fasolkę dodaję na patelnię i duszę z cebulą i czosnkiem, ew. dodając nieco wody. Teraz dodaję starty imbir, pokrojoną drobno paprykę czerwoną oraz dodaję kalafiora podzielonego w drobne różyczki. Duszę jeszcze chwilę, ok. 5-7 minut. Na końcu dodaję ciecierzycę, kukurydzę, sprawdzam miękkość warzyw korzeniowych – powinny być niezbyt miękkie, nierozpadające się. Wtedy do całości wmieszam mleko kokosowe i pastę curry. Dosmaczam solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Eh i gotowe…, już można jeść;)
LISTA ZAKUPÓW CURRY #1:
1 kalafior, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 czerwona papryka,
1 cebula, ½ kg fasolki szparagowej świeżej (lub mrożonka),
1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoik lub puszka ciecierzycy,
słoiczek zielonej pasty curry, 1-2 puszki mleka kokosowego,
oliwa z oliwek, świeża kolendra, ryż brązowy
kawałek świeżego imbiru, główka czosnku
# 2
CURRY Z WARZYWAMI – BROKUŁ, BATAT, JARMUŻ, CIECIORKA
SKŁADNIKI:
1 mały batat, ½ brokuła, 1 cebula, 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego, 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika/puszki, 1 duży liść jarmużu, 1 puszka 400 ml mleka kokosowego, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 1-2 łyżki oliwy, ew. dodatkowo 1 szklanka kaszy jaglanej do podania i świeża kolendra do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną cebulę podsmażam na oliwie, dodaję na patelnię brokuła podzielonego na dość małe różyczki oraz batata bez skóry pokrojonego w niewielką kostkę. Dolewam wody lub bulionu i duszę kilka minut wszystko razem. W tym czasie z umytego liścia jarmużu wycinam grube pędy przewodnie i resztę liścia drobno szatkuję. Poszatkowane liście na dosłownie chwilkę zalewam wrzątkiem dla zmiękczenia. Wszystko z patelni przekładam do średniej wielkości garnka, dodaję lekko odsączony jarmuż, ciecierzycę, pastę curry oraz mleko kokosowe. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, ew. podkręcam smak curry dodatkową ilością pasty. Danie jest gotowe, można jeszcze podać je z porcją kaszy jaglanej, posypać pociętą świeżą kolendrą. Pycha!
LISTA ZAKUPÓW CURRY #2:
1 batat, 1 brokuł, 1 cebula, 1 liść jarmużu,
ciecierzyca – 1 słoik/puszka lub 1 opakowanie suchych ziaren,
1 puszka mleka kokosowego, 1 słoiczek zielonej pasty curry,
oliwa z oliwek, świeża kolendra, kasza jaglana, włoszczyzna na wywar warzywny
#3
CURRY Z WARZYWAMI MEGA SZYBKIE – MARCHEW, FASOLKA, KALAFIOR, BROKUŁ
SKŁADNIKI:
1 mieszanka mrożonych warzyw ok. 450 g (kalafior, marchewka, brokuł), ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej, 1 cebula, 1 słoik lub puszka ciecierzycy, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 2 puszki mleka kokosowego, oliwa, świeża kolendra lub bazylia, ew. komosa ryżowa do podania.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywną mieszankę oraz fasolkę gotuj (ale bez rozgotowania) krótko w lekko posolonym wrzątku, tak by warzywa były ledwo miękkie. W tym samym czasie podsmaż cebulę drobno pokrojoną na oliwie, dodaj pastę curry i przesmażaj chwilę z cebulą. Przełóż wraz z warzywami do garnka, dodaj przepłukaną ciecierzycę i mleko kokosowe. Wszystko mieszam i duszę na małym ogniu kilka minut by zgęstniało, sprawdzając miękkość warzyw i ostrość potrawy. Ewentualnie dosmaczam więcej curry, solą i pieprzem. Posypuję pociętą bazylią lub kolendrą i podaję gorące curry z komosą wcześniej przepłukaną w chłodnej wodzie i ugotowaną. Żyć nie umierać, pyszne danie gotowe ekspresowo!!!
LISTA ZAKUPÓW CURRY #3:
1 mrożona mieszanka warzywna, 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej,
1 cebula, 2 puszki mleka kokosowego, 1 słoik/puszka ciecierzycy,
1 słoiczek zielonej pasty curry, świeża bazylia/kolendra, 1 opakowanie komosy ryżowej (quinoa).
Curry warzywne wzbogacić możecie w zasadzie każdym innym warzywem, wystarczy tylko spróbować… Szparagi, brukselka, kapusta, szpinak, seler naciowy, ziemniak, a nawet rożne fasole czy nawet soczewica:). Takie danie świetnie podniesie udział warzyw w waszym codziennym jadłospisie. Będziecie tylko kombinować, z czym by tu jeszcze takie curry ugotować… i tego Wam życzę!
Powodzenia!
Jeszcze chwilka, nie uciekaj – może zainteresuje Cię mój inny artykuł:
Wspaniały przepis na chleb gryczany znajdziesz: TUTAJ
3 przepisy na doskonałe dressingi do sałaty znajdziesz:TUTAJ
#odzywczyprzepis #odzywialnia #plasterektozamalo