Płatki drożdżowe – po co je stosować?
W mojej kuchni wciąż szukam produktów dostarczających więcej i więcej od innych wartości odżywczych. Każda okazja jest dobra, by włączyć nieco więcej witamin i minerałów lub białka, które posłużą naszym organizmom ciągle narażonym na nisko-odżywcze jedzenie i wyjałowione, wysoko-przetworzone pokarmy. Stąd płatki!
Płatki drożdżowe – co to jest?
Płatki drożdżowe nieaktywne to, jak sama nazwa wskazuje, nieaktywna forma drożdży. Oznacza to, że możemy je spożywać bez ryzyka, które łączyłoby się z jedzeniem zwykłych drożdży. Płatki drożdżowe nieaktywne zdecydowanie nie są tym samym co drożdże piekarskie, czy suszone drożdże używane do wypieków. Są one NIEAKTYWNĄ formą drożdży. Powstają z drożdży nieaktywnych, najczęściej Saccharomyces cereisiae, przy wykorzystaniu glukozy z melasy trzcinowej lub buraczanej jako pożywki. Drożdże dezaktywowane są pod wpływem wysokiej temperatury. Trzeba zaznaczyć, że płatki te nie powodują przerostu drożdżaków w organizmie po ich spożyciu. Co jednak istotne, nie powinny ich stosować mimo wszystko osoby uczulone na drożdże.
Płatki drożdżowe – właściwości odżywcze
Są co prawda małe i drobne, ale o bardzo interesujących właściwościach. Wysoce wzbogacają wartość odżywczą potrawy, ponieważ są naturalnym źródłem witamin z grupy B (najwięcej B1, B2, B3, B8), H, D, oraz mikroelementów takich jak: chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. Dodatkowo są źródłem łatwo przyswajalnego białka (zawierają aminokwasy egzogenne), a także enzymów, działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Dodatkowo bywają wzbogacone w witaminę B12, co jest szczególnie ważne dla wegan i wegetarian, którzy są narażeni na jej niedobory.
Płatki drożdżowe – własności pro-zdrowotne
To dzięki zawartości dużych ilości łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących drożdże wykazują wpływ na nasz organizm ogólnie wzmacniający. Przyspieszają odbudowę i regenerację, wzmacniają układ immunologiczny (wpływają na to: beta-1,3 glukan, trehaloza i glutation), krążenia oraz nerwowy. Pomagają także w odbudowie prawidłowej mikroflory jelitowej. Dzięki zawartości witamin z grupy B, biotyny i kwasu pantotenowego znacząco korzystnie poprawiają kondycję skóry, paznokci oraz włosów.
Płatki drożdżowe – jak używać
Są świetnym produktem do wydobywania i podkreślania smaku – same mają delikatny, serowo-orzechowy posmak. Doskonale zastąpią parmezan w daniach makaronowych oraz będą źródłem smaku zbliżonego do nabiału i serów dla osób niejedzących tych produktów. Mają wielorakie zastosowanie w kuchni, posłużą jako: zgęszczacz zup, sosów, makaronów, past kanapkowych, koktajli, kotletów roślinnych, pasztetów, panierka do kotletów, posypka do makaronów czy zapiekanych potraw… a to z pewnością nie koniec ich zastosowań. Najczęściej wystarczy 2-3 łyżeczki płatków, by wpłynąć na smak lub konsystencję dania, więc opakowanie 150 g (ja takie mam) starcza na długo. Jak zawsze warto spojrzeć na skład kupowanych płatków – i tu zdarzają się niepożądane dodatki jak np. słód jęczmienny, sól bądź mąka. Najlepiej bez dodatków.
Ciekawe?
Chcesz jeszcze?
Jesteś kawoszem? – poczytaj niespodzianki o kawie – TUTAJ
Płatki owsiane – dowiedz się więcej – TUTAJ
A ja szukam i szukam i stacjonarnie nie mogę ich nigdzie dostać 🙁
Ja kupiłam w Selgrosie,ale teraz Auchan zrobiło dział ze zdrową żywności :), może tam znajdziesz 🙂