W ostatnich latach spirulina bije rekordy popularności wśród osób dbających o zdrowie. Zwłaszcza spirulina hawajska. Występuje w formie zielonego proszku albo tabletek. Pod względem właściwości odżywczych bije na głowę wszystkie rośliny oraz produkty spożywcze. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, jest bogata w witaminy oraz mikroelementy. Świetnie wpływa na kondycję fizyczną oraz psychiczną. Stosowana jest często w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Czym jest i dlaczego jest taka wyjątkowa? Poznajcie – oto spirulina, królowa superfood.
Spirulina – kto to ? co to?
Spirulina (spirulina platensis) to niebiesko-zielone, mikroskopijnych rozmiarów algi morskie. Liczne badania wykazały, że są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, związków mineralnych, pierwiastków śladowych, witamin i enzymów.
Fakt #1: Spirulina zawiera tak dużą ilość składników odżywczych, że człowiek byłby w stanie przeżyć jedząc wyłącznie ją i pijąc samą wodę
To prawda. Te algi to prawdziwe bogactwo wartościowych związków. Zawarta w nich witamina A (mają jej 20-25 razy więcej niż marchewka!) przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza, pomaga zachować skórę w dobrej kondycji, a błony śluzowe w prawidłowym stanie, odgrywa ważną rolę w procesie specjalizacji komórek, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia i właściwego działania układu odpornościowego. Dzięki zawartości witaminy B12 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga zachować prawidłowy metabolizm energetyczny, a także poprawne działanie układu nerwowego. Pomaga też w produkcji czerwonych krwinek. Dzięki witaminie K spirulina wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, a także pomaga naszym kościom, by dłużej były zdrowe. Zawiera także sporo chromu i żelaza.
Fakt #2: Spirulina zawiera cztery razy więcej białka niż ta sama ilość mięsa
Spirulina to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych, przede wszystkim białka. Zawiera go aż ok. 70% suchej masy produktu. To mniej więcej cztery razy więcej niż mięso o podobnej wadze. Oznacza to, że może stanowić doskonałą alternatywę dla żywności pochodzenia zwierzęcego, wykorzystywaną przede wszystkim przez wegan i wegetarian. Spirulina może być też stosowana w nietolerancji białek odzwierzęcych. Poprzez bogactwo białka spirulina przyczynia się do wzrostu i budowy tkanki mięśniowej oraz kostnej, wspomaga układ krwionośny i odpornościowy.
Fakt #3: Spirulina wspomaga kontrolę masy ciała, a także ma inne wyjątkowe właściwości
Jedne z częstszych problemów z dietami to brak odpowiedniej ilości witamin i minerałów, co zazwyczaj jest konsekwencją źle ułożonego jadłospisu lub brakiem suplementacji. Skład spiruliny jest tak bogaty, że może skutecznie niwelować braki wynikające z ograniczenia spożywania pewnych produktów. Poza tym, jest niskokaloryczna i ma niską zawartość tłuszczy. I jest jeszcze coś – zawarta w niej penylanina aktywuje metabolizm, a tyrozyna pomaga kontrolować apetyt.
Co jeszcze dobrego mogą dla Ciebie zrobić te niebiesko-zielone glony? Spirulina, między innymi,:
obniża poziom cukru we krwi,
wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,
ma działanie antyalergiczne i przeciwnowotworowe,
zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu we krwi,
wzmacnia odporność i pomaga zapobiegać infekcjom, a także chorobom przewlekłym.
Fakt #4: Nie każda spirulina jest tak samo wartościowa odżywczo
Okazuje się, że jest jedna odmiana spiruliny, która wyraźnie wyróżnia się na tle pozostałych. To spirulina hawajska. Dlaczego? Te niebieskawe glony są niezwykle wrażliwe na warunki klimatyczne, a do ich hodowli potrzebne są łagodna temperatura, pozbawione zanieczyszczeń powietrze, woda oraz gleba, a także duża ilość słońca. Odmiana hawajska pochodzi z Kona, najbardziej nasłonecznionego wybrzeża USA. Ten rejon nazywany jest „Biosecure Zone” (strefa bio-bezpieczna), co powoduje, że odmiana ta jest wolna od zanieczyszczeń i w pełni bezpieczna. Poza tym, do jej hodowli stosuje się mieszankę wody pitnej oraz morskiej z głębi oceanu, dzięki czemu ma w swoim składzie jeszcze więcej minerałów i mikroelementów (inne odmiany hoduje się zazwyczaj stosując wodę rzeczną). Co jeszcze odróżnia spirulinę hawajską od innych? Głównym pożywieniem tych alg jest azot. W hodowlach na Hawajach wykorzystywany jest azot występujący w naturze z jezior sodowych bogatych w nieorganiczne związki mineralne. Natomiast większość pozostałych hodowli używa syntetycznego azotu z substancji petrochemicznych.
Fakt #5: Spirulina w kosmosie
Ciekawostka: spirulina wchodzi w skład grupy produktów odżywczych podawanych w ramach suplementacji załogom stacji kosmicznych pracujących dla NASA. To powinno dać nam do myślenia. Jej suplementację zaleca także Światowa Organizacja Zdrowia!
Spirulina z Hawajów
Czy warto włączyć spirulinę do swojej diety? Zdecydowanie. I choć prawda jest taka, że nie jest ona zbyt smaczna, gdy próbuje się ją jeść samodzielnie, to ..po prostu nie rób tego :)!!! Doskonale sprawdzi się jako mega-odżywczy dodatek do koktajli czy innych potraw, a inne składniki zamaskują jej oryginalny smak. Najkorzystniej włączyć spirulinę jako jeden z superfood używanych do koktajli lub batoników czy nawet ciasteczek własnego wyrobu.
Ciekawe? Warto sprawdzić?
Osobiście mogę Tobie polecić zakup spuerfood w zaprzyjaźnionym specjalistycznym sklepie Spirulina.pl,gdzie masz szeroki wybór i świeitne doradztwo w wyborze konkretnego produktu.
Chcesz zainspirować się innymi super-pokarmami??
Koniecznie wypróbuj mój przepis na jaglane batoniki pełne superfood TUTAJ
Czujesz głód nowych przepisów – super-odżywczy lunch z quinoa znajdziesz TUTAJ
Motywacja jest tym, czego Ci dzisiaj najbardziej potrzeba? – zobacz TENwpis 😉
[i] Cheong SH, Kim MY, Sok DE, Hwang SY, Kim JH, Kim HR, Lee JH, Kim YB, Kim MR., Spirulina prevents atherosclerosis by reducing hypercholesterolemia in rabbits fed a high-cholesterol diet, J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(1):34-40
[ii] Koníčková R, Vaňková K, Vaníková J, Váňová K, Muchová L, Subhanová I, Zadinová M, Zelenka J, Dvořák A, Kolář M, Strnad H, Rimpelová S, Ruml T, J Wong R, Vítek L., Anti-cancer effects of blue-green alga Spirulina platensis, a natural source of bilirubin-like tetrapyrrolic compounds, Ann Hepatol. 2014 Mar-Apr;13(2):273-83.
Ta strona korzysta z ciasteczek, by świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę na ich użycie. dowiedz się więcej.