Wpływ zdrowego odżywiania na budowanie odporności
Budowanie odporności warto zacząć od przyjrzenia się swojej diecie. To właśnie wsłuchanie się w potrzeby organizmu i dostarczanie mu potrzebnych witamin i minerałów wraz z pożywieniem ma duży wpływ na samopoczucie oraz stan zdrowia. Warzywa, owoce, przeciwutleniacze – znajdziesz je niekoniecznie w kapsułkach czy pastylkach, lecz w darach natury.
Regularne i zbilansowane posiłki powinny stanowić główne źródło witamin, minerałów oraz mikroelementów w diecie człowieka. Aby tak się stało trzeba zadbać o dostarczanie organizmowi substancji bioaktywnych, które odpowiadają za stymulowanie odporności. Co to za składniki? I jaki jest ich wpływ na układ immunologiczny?
Warzywa i owoce
Na liście zdrowych produktów pierwsze miejsce zajmują warzywa i owoce. Szczególnie cenne dla budowania odporności są składniki zawierające witaminę C. Znajdziesz ją w brukselce, pietruszce, szpinaku, czarnej porzeczce czy czerwonej papryce. Źródłem ß-karotenu, który jest ważny dla sprawnego działania układu immunologicznego jest m.in. marchewka, jarmuż czy boćwina.
Niemal każde z warzyw i owoców, które są dostępne w Polsce zawiera substancje cenne dla zdrowia oraz samopoczucia. W warzywach cebulowych oprócz witamin i składników mineralnych znajdują się fitoncydy, które zabijają wirusy i bakterie. Nic dziwnego, że cebula czy czosnek nazywane są naturalnymi antybiotykami.
W zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć ryb bogatych w zdrowe tłuszcze oraz witaminę D3 oraz kiszonek. Wytworzony w procesie fermentacji ogórków, kapusty czy buraków kwas mlekowy sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w jelitach i budowaniu odporności. Ponadto produkty kiszone mają znacznie więcej witaminy C niż surowe.
Jak wzmocnić odporność dietą?
Warto zadbać o to, aby w diecie znalazły się nie tylko warzywa i owoce, ale też inne składniki cenne dla zdrowia. Wśród nich jest m.in.:
- miód – akacjowy, gryczany, spadziowy – wszystkie pomagają w redukcji stresu i poprawiają samopoczucie,
- migdały – dzięki witaminom E oraz B2 pomagają wzmocnić układ immunologiczny i regulować pracę układu pokarmowego,
- zielona herbata – zawarte w niej polifenole i flawonoidy to przeciwutleniacze, które wspierają redukcję wolnych rodników.
Zbilansowana dieta powinna opierać się na produktach pozbawionych chemicznych ulepszaczy i sztucznych aromatów. Warto dokładnie zbadać źródło pochodzenia jedzenia, które kupujesz w sklepie. Do podkreślania smaku dań lepiej zrezygnować z soli i zastąpić ją naturalnymi mieszankami suszonych warzyw.
Jak wzmocnić odporność? Zadbaj o codzienne menu, ruch na świeżym powietrzu oraz odpowiednią dawkę snu. Efekty powinny przyjść szybciej niż się spodziewasz.
Świetny wpis, sama miałam problem z regularnym odżywianiem i borykałam się z ciągłymi infekcjami. Nie mówiac już o sylwetce, gdzie niestrawność i wzdęcia kazały mi schować ulubione bluzki i tuniki damskie głęboko do szafy. Teraz dzięki dietetykowi i zwiększonej świadomości mogę wreszcie zacząć korzystać z życia 🙂
Ciekawe podejście do tematu!
W mojej diecie najważniejsza jest właśnie regularność i odpowiednio zbilansowane posiłki. Prócz zdrowych produktów, dla mnie istotna jest też suplementacja, zwłaszcza jeśli prowadzi się sportowy tryb życia.
Właśnie staram się zbilansować swoją dietę, żeby posiłki miały więcej wartości odżywczych. Post bardzo przydatny 🙂