Hej? Znudziła Ci się kanapka? Nawet sałatka też chwilowo kuje w oczy? To może …. zapakuj to wszystko we wrapa i ciesz się odmianą w lunchu, drugim śniadaniu lub szkolnej czy uczelnianej przekąsce! Nawet sobotni obiad dla całej rodziny się w ten sposób uda – każdy może zawinąć sobie swój osobisty zestaw składników. Wrap to dobry sposób na przemycenie dużej ilości sałat, kiełków, surowych warzyw, past warzywnych, a nawet kiszonek w jednym pakunku;). Sklepowe wrapy nie są dietetycznym rarytasem, możecie je zastąpić (wersja bardziej pracochłonna) przygotowanymi naleśnikami o wytrawnym smaku, np. gryczanymi lub z dodatkiem mąki konopnej, ewentualnie płatami wodorostów nori (tymi do sushi) lub nawet papierem ryżowym (tym do sajgonek), ale to dla niewielkich porcji wsadu.
.
Co do środka?
To podstawowe pytanie. To, co lubicie. To, czego chcecie spróbować. To, co Wam trudno zjeść oddzielnie, a w towarzystwie innych składników zyska na atrakcyjności.
Można użyć wcześniej zgrillowanych składników np. piersi kurczaka, bakłażana lub cukinii lub grillować na bieżąco i podawać ciepłe wraz z resztą warzywnej wkładki. Same wrapy warto też krótko podgrzać na patelni lub w mikrofalówce (od razu piszę – nie, nie mam jednoznacznej opinii nt. szkodliwości mikrofalówki, dane są naprawdę różne, używałabym po prostu mocno z umiarem). Zawinięte wrapy można też pociąć na kawałki jak rolki sushi i powstaje ciekawa przekąska dla domowników lub gości.
.
Poniżej propozycje elementów środka:
– wkładka białkowa mięsna – grillowana pierś kurczaka/indyka pocięta w paski, chude polędwiczki wieprzowe także się nadadzą
– wkładka białkowa roślinna – świetny będzie humus lub pasta ze strączków np. fasoli, soczewicy lub bobu, także strączki ugotowane, wędzone tofu pocięte w paski i podsmażone świetnie uda kurczaka
– wkładka warzywa surowe: pocięte w paski papryki kolorowe, ogórek świeży lub kiszony, dobra para to rukola z mango, kiełki i sałaty wszelkiego rodzaju, czerwona i biała kapusta pocięte w wąziutkie wstążeczki, także długie plasterki marchewki i cukinii pocięte obieraczką do warzyw
– wkładka warzywa pieczone lub gotowane: pieczony burak, dynia, marchew lub pietruszka, grillowane plastry cukinii lub bakłażana
– wkładka kiszonki: cokolwiek masz kiszonego, może być trochę kapusty lub pocięty ogórek
– świetnym urozmaiceniem będą także kasze
– zlepiacz, czyli składnik nadający soczystości i trzymający składniki zlepione razem J: sos jogurtowy (jogurt naturalny doprawiony musztardą lub/i majonezem – u mnie wykonują go dzieciaki J), humus lub inna pasta warzywna z ciecierzycy, fasoli, buraka.
.
Łosoś wędzony+serek śmietankowy+liście szpinaku+kiełki+sos jogurtowy
Kurczak grillowany+mango+papryka czerwona+sos jogurtowy+rukola+kiełki
Kurczak grillowany+rukola+kiełki+marchewka+pasta z tofu z burakiem
Burak pieczony+ser kozi+rukola+humus+kiełki+sałata lodowa pocięta w paski
Moje dzieciaki robią już samodzielnie wrapy w wersji kurczakowej: Kurczak grillowany+ogórek kiszony+pomidor (lubi tylko córka)+sos jogurtowy – i to bywa ich samodzielnie wykonany obiad!
.
Możliwości jest bez liku.
Ciesz się komponowaniem i zawijaniem, kolorami warzyw. Miksuj smaki z radością. Wciągnij rodzinę do udziału. Użyj wcześniej upieczonych warzyw lub mięsa, ugotowanej kaszy, które wytrzymają spokojnie w lodówce dzień, dwa – jakże łatwiej będzie mieszać składniki, które znajdziesz w lodówce!!! J
Smacznego!
Odżyw się, a odżyjesz!
Można tez zrobić fajna pastę z bobu – do smarowana wrapów super!
Dziękuję za pomysł. Świetny!
Super. Wypróbuję!