Cukier w naszej diecie. Poniżej znajdziecie najważniejsze wiadomości, które zawarte były w spotkaniu LIVE na FB Odżywialni w dn. 29.12.2019 😉. Temat cukru wzbudził zaintersowanie, więc przenoszę go na papier w najważniejszych punktach. Transmisję LIVE można cały czas obejrzeć wśród filmów na FB Odżywialni , link TUTAJ
Jak działa cukier w naszym organizmie?
– jest pożywką dla bakterii, sprzyja rozwojowi drożdżaków i grzybic – prowadzi do otyłości – wpływa na wyższe ryzyko chorób serca i układu krążenia – może spowodować hiperglikemię – przyczynia się do wzrostu agresji i adhd u dzieci – przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów i chorób jamy ustnej – przyspiesza procesy starzenia organizmu – zakłóca gospodarkę hormonalną organizmu
To tylko najważniejsze działania cukru, wszystkie niekorzystne dla naszego organizmu. To raczej gorzka prawda. W naszym codziennym, współczesnym menu cukier pojawia się nie tylko wprost pod nazwą cukier, ale także bardzo często w postaci innych składników, o których warto wiedzieć że także stanowią porcję słodyczy.
Pod jakimi nazwami znajdziemy cukier – tych składników wystrzegamy się, ograniczamy 😉:
– cukier: buraczany, trzcinowy, brązowy, palmowy, kokosowy, puder- każdy z nich to cukier, nie ważne jaki miałby kolor – dwucukry i cukry proste: glukoza, galaktoza, fruktoza, dekstroza, maltoza, laktoza, cukier owocowy (czyli inna nazwa fruktozy) – każda melasa: karobowa, trzcinowa, buraczana – syropy: glukozowo-gruktozowy, glukozowy, fruktozowy, maltozowy, sacharozowy, z buraków cukrowych, cukrowy, kukurydziany, ryżowy, z agawy, skrobiowy, klonowy, cukier inwertowany, – słody: słód jęczmienny, ekstrakt słodowy, syrop słodowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, słód żytni – zagęszczone soki owocowe: jabłkowy, winogronowy, koncentrat winogronowy, ekstrakt jabłkowy – mleko skondensowane, skondensowana słodka serwatka – miód, karmel – naturalne i sztuczne – maltodekstryna, dekstryna, maltotrioza
Warto tropić powyższe składniki na etykietach i wybierać produkty bez nich lub z niewielką zawartością. Jak oceniać ilość składnika? Składnik czym dalej na liście, tym mniejszy jest jego udział wagowo w danym produkcie. Oceniajcie też zawartość cukrów/węglowodanów w tabelkach wartości odżywczych – często tam podana jest zawartość węglowodanów w gramach na 100 gram produktu. Optymalnie, by ilość węglowodanów na 100 g była nie większa od 5, max 8 g.
Czego jeszcze unikać ograniczając cukier w diecie?
– suszonych owoców – zawierają naturalne cukry, ale to wciąż cukry. Od czasu do czasu można zaaplikować sobie kilka tych o niskim IG: suszone jabłka, śliwki, morele. – pieczywa cukierniczego: ciastek, herbatników, francuskich, cukierków, czekolady – oprócz cukru zawierają jeszcze szkodliwe tłuszcze trans/utwardzone/ utwardzone roślinne – zawierają izomery trans, działające przede wszystkim pro-nowotworowo, podwyższające cholesterol Zamienniki cukru – stewia: bez kalorii, obniża ciśnienie krwi, nieco specyficzny smak – ksylitol: nie podwyższa stężenia glukozy i insuliny, słodki tak samo jak cukier, działa antybakteryjnie i przeciwpróchnicznie (na zęby), ale w dużych ilościach może powodować biegunkę – wprowadzać powoli, stopniowo do diety – erytrytol: bez kalorii, nie podwyższa stężenia glukozy i insuliny, słodki tak samo jak cukier – melasa: zawiera ok 50% cukru mniej od sachorozy („zwykłego cukru”), jest źródłem wielu minerałów, np. żelaza, i witamin, ma dość specyficzny smak – inulina: prebiotyk, dobry dla jelit – suszone daktyle: uwaga wysoki IG – banany: dużo potasu i błonnika, wybieraj niezbyt dojrzałe
Jak odchudzić produkty z cukru?
• Jogurty – słodkie zastąp naturalnym jogurtem, ew. dosłodź ksylitolem, stewią lub bananem, dodaj owoce świeże i np. otręby pszenne , pestki czy trochę orzechów – pyszny posiłek gotowy • Słodycze sklepowe – zamieniamy na wyroby domowe – domowego wypieku ciasta, batony owsiane, kulki mocy, ciastka czy muffinki • Ciasta z cukierni/sklepu – zamieniamy na domowy wypiek z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, bardziej roślinne, o znanym składzie, z naturalnymi owocami, pestkami czy orzechami, z mą razowych, pełnoziarnistych, orkiszowych lub bezglutenowych • Desery z bitą śmietaną/kremami/mascarpone – zastępujemy deserami na bazie jogurtu naturalnego i serka naturalnego, awokado, zmiksowanej kaszy jaglanej, z naturalnymi słodzikami jak banany, daktyle • Płatki śniadaniowe gotowe – zastępujemy owsianką, jaglanką, gryczanką z dodatkiem naturalnych słodzików, mleka roślinnego, z dodatkiem naturalnego soku pomarańczowego dla smaku Jak jeść mniej słodkiego? Sprytne sposoby: • Podziel na kawałeczki, cząstki, małe porcje by z tego jednego kawałka powstało wiele małych wtedy jest szansa, że jednak nie zjesz wszystkich, a każdy mały będzie mniej kaloryczny • Zastąp słodycze świeżymi owocami, pociętymi warzywami, nawet małą ilością orzechów, migdałów czy pestek • Pij wodę – odsuń chęć podjadania i słodkiego, może okazać się że to wcale nie było łaknienie a pragnienie 😉 czyli najpierw woda • Zastąp słodkie herbatką owocową lub ostatecznie świeżym sokiem owocowym/warzywnym – będzie bardziej naturalny od cukierka, ale – nie przesadzaj z ilością, sok to też słodycz, choć naturalna. • Dodawaj przyprawy do potraw – cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, wzbogacisz pożywienie w naturalne cukry, bogatszy smak i zmniejszysz chęć podjadania po posiłku • Używaj mniejszych talerzy 😉 – potrawa wydaje się większa na mniejszym talerzu – ma to potwierdzenie w badaniach naukowych! • Zrezygnuj z podejścia „Wszystko albo nic” czyli jeśli jesz słodycze codziennie to zacznij nie od ich całkowitego wykreślenia, co będzie trudne, a od ograniczania ich ilości i częstości podjadania. Co drugi dzień, potem rzadziej. Trochę mniej, to też trochę lepiej. Idź do zamierzonego efektu małymi krokami • Zadbaj o jakość – domowe ciasto o znanym składzie lepsze jest od tego z supermarketu, podobnie domowe lody czy muffinki • Zmniejszaj ilość cukru – wszędzie gdzie możesz zmniejszaj ilość cukru – w herbacie, kawie jeśli jeszcze słodzisz, w wypiekach czy koktajlach
Dodatkowe zasady działań wobec słodyczy:
• Nie kupuję, nie trzymam w szafce, nie robię zapasów w domu • Szukam produktów- zamienników, mniejszego zła, dbam by był dla mnie dostępne (w torebce, w szufladzie w pracy, w domu) • Staram się, by moje podstawowe posiłki były dobrze zbilansowane i sycące • Uczą się łatać głód/zachcianki na słodkie lepszym rozwiązaniem: jabłko, banan, marchewka, baton owsiany, warzywa, pestki • Zmniejszam słodzenie herbaty i kawy • Oraz – nie oglądam wystaw w cukierniach 😊!!!
Co słodkiego najlepiej wybrać, jak już trzeba?
– czekolada gorzka – z co najmniej 75% kakao, małe ilości! – sezamki – składają się tylko z sezamu i zazwyczaj cukru, ale sezam pełen jest witamin, minerałów, omega 3, więc czasem się skusić warto, małe ilości! – lody – najlepiej na bazie jogurtu lub sorbety – najmniej kalorii i cukru, małe ilości!
Słodycze i słodkie produkty to nie jest łatwy przeciwnik. Wdrożenie choć częsci tych działań i strategii będzie dobrym krokiem w słusznym celu. Działajmy, nie poddawajmy się;) Powodzenia!
Jeśłi masz pytania lub uwagi – smiało pisz w komentarzu lub na mooim FB.
A może jeszcze zechcesz przeczytać moje inne artykuły:
Przepisy na 3 magiczne dressingi do sałaty? – TUTAJ
Wiadomo, że wszystko, co jest słodkie jest dla nas kuszące do zjedzenia. Czy są produkty warte zjedzenia z punktu widzenia naszego zdrowia, a które zawierają cukier?
Witam! Cukier jako makroskładnik (węglowodany)jest nam potrzebny do funkcjonowania. Naturalne cukry zawarte są w wielu pokarmach, np. owocach i ich spożywanie jest jak najbardziej ok w rozsadnych ilosciach. Problemy zaczynają się, gdy podaż cukrów z wszelkich źródeł (tych naturalnych jak i znajdującyvh się w produktach gotowych) przewyższa zapotrzebowanie i zaburzona zostaje gospodarka cukrowa w organizmie. Wtedy warto podjać działania ograniczajace. Które produkty warto jeść zawierające cukier? Najprościej (pomijając tu problemy zdrowotne jak np. IO) to te zawierajce cukry naturalne i jak najmniej przetworzone, o znanym składzie i bez sztucznych dodatków, np. owoce, daktyle, musy owocowe, smothie, koktajle, ew. cistkoa owsiane czy batony musli. Poza tym umiar 🙂 pozdrawiam!
ja niestety doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że jestem uzależniona od cukru i walczę sama ze sobą jak mogę… tyję szybko, źle się czuję ale nie potrafię się powstrzymać…
Ta strona korzysta z ciasteczek, by świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę na ich użycie. dowiedz się więcej.
Wiadomo, że wszystko, co jest słodkie jest dla nas kuszące do zjedzenia. Czy są produkty warte zjedzenia z punktu widzenia naszego zdrowia, a które zawierają cukier?
Witam! Cukier jako makroskładnik (węglowodany)jest nam potrzebny do funkcjonowania. Naturalne cukry zawarte są w wielu pokarmach, np. owocach i ich spożywanie jest jak najbardziej ok w rozsadnych ilosciach. Problemy zaczynają się, gdy podaż cukrów z wszelkich źródeł (tych naturalnych jak i znajdującyvh się w produktach gotowych) przewyższa zapotrzebowanie i zaburzona zostaje gospodarka cukrowa w organizmie. Wtedy warto podjać działania ograniczajace. Które produkty warto jeść zawierające cukier? Najprościej (pomijając tu problemy zdrowotne jak np. IO) to te zawierajce cukry naturalne i jak najmniej przetworzone, o znanym składzie i bez sztucznych dodatków, np. owoce, daktyle, musy owocowe, smothie, koktajle, ew. cistkoa owsiane czy batony musli. Poza tym umiar 🙂 pozdrawiam!
ja niestety doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że jestem uzależniona od cukru i walczę sama ze sobą jak mogę… tyję szybko, źle się czuję ale nie potrafię się powstrzymać…
Witam! nie poddawaj się, na pewno można coś w temacie cukru zdziałać. zapraszam do kontaktu 🙂