Granat … nawet owoc trzeba koniecznie przed użyciem odbezpieczyć 😉 Ale jak bezpiecznie wyłuskać pestki z granatu? Jak obrać granat, by nie pobrudzić się jego sokiem? Ten pyszny owoc ma mnóstwo zalet i wartości odżywczych i słusznie nazywany jest cudownym owocem. Jednak jego pestki nie są łatwo dostępne. Po rozkrojeniu granatu wypływa z niego wiśniowo-czerwony sok, który potrafi nieźle napryskać wkoło i nabrudzić. Więc… potrzebny jest dobry sposób na bezpieczne wydobycie pestek. Jak tylko go poznacie, sałatkom i innym pysznościom z tym owocem nie będzie końca;).
Instrukcja jak bezpiecznie wyłuskać pestki z granatu
Krok 1.
Przekrój nożem granat na pół w poprzek i włóż jedną połówkę do sporej miski z wodą (zimną lub lekko letnią).
Krok 2.
Włóż dłonie do miski i pod wodą porozdzielaj połówkę granatu na mniejsze części i wyłuskaj z nich pestki.
Krok 3.
Pestki granatu przecedź na sitku wody i pozostałości miąższu. Gotowe.
Jest jeszcze jedna dodatkowa rada – możesz także spróbować ocenić dojrzałość granatu po dźwięku. Tylko dojrzały owoc przy delikatnym opukaniu wyda charakterystyczny odgłos.
Dobroczynne właściwości granatu
Granat – cudowny owoc – zdecydowanie wart jest zachodu, by wydobyć jego smaczne wnętrze. Ten niedoceniany owoc świetnie smakuje i dodaje mnóstwo zdrowia. Powinien jak najczęściej pojawiać się w naszym jadłospisie.
Granat – działanie antyoksydacyjne
Najważniejszą zaletą granatu są jego silne właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolności eliminowania wolnych rodników, powodujących uszkadzanie i niszczenie komórek naszego organizmu. Owoc ten zawiera 3 razy więcej łatwo przyswajalnych polifenoli (czyli właśnie substancji przeciwutleniających), niż ta sama ilość znanych z silnych antyoksydacyjnych właściwości zielonej herbaty czy czerwonego wina. W badaniach naukowych oceniono potencjał antyoksydacyjny soku z granatu w gronie najwyższych spośród wszystkich soków naturalnych. Polifenole zawarte w owocach granatu wykazują również działanie antyzapalne, stąd pomocne są w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, uszczelniają naczynia krwionośne i wzmacniają pracę serca. Dodatkowo obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Granat – działanie antyrakowe
Dzięki zawartości kwasu ellagowego, hamującego rozwój np. raka płuc, prostaty czy przełyku, granat ma także potwierdzone badaniami właściwości antyrakowe. Kwas ellagowy jest naturalnym przeciwutleniaczem, powodującym zahamowanie lub spowolnienie działania substancji rakotwórczych poprzez wiązanie ich i zobojętnienie.
Granat – właściwości
Granat ma niewiele kalorii – 78 kcal na 100g. Jest dobrym źródłem błonnika oraz potasu, magnezu i fosforu, potasu, krzemu i jodu oraz witamin C, E, A, B. Zawiera również spore ilości błonnika, białka, kwasu foliowego i beta karotenu.
Dzięki zawartości naturalnych fitoestrogenów granat pomaga regulować gospodarkę hormonalną, więc polecany jest szczególnie dla kobiet w okresie menopauzy.
Granat – ciekawostki
Owoce ten od tysięcy lat uznawany jest za symbol zdrowia, płodności i miłości. Uważany od starożytności za doskonały afrodyzjak i pokarm o ogromnym, pozytywnym wpływie na nasze zdrowie fizyczne i samopoczucie.
Na Cyprze zawieszki w kształcie granatu sprzedawane są jako przynoszące mężatkom i ich rodzinom powodzenie i liczne potomstwo.
Hiszpańskie miasto Granada swoją nazwę zawdzięcza właśnie owocom granatu, sprowadzonym na Półwysep Iberyjski przez Arabów.
Według tradycji żydowskiej owoc panuje przekonanie, że owoc granatu zawiera 613 nasion na podobieństwo 613 przykazań Tory. Nawiązania do tych owoców znajdują się również w biblii i mitologii.
W starożytnym Rzymie nazywano granat „jabłkiem kartagińskim”.
Przepis na sałatkę z granatem
Poniżej przedstawiam pyszną sałatkę z pestkami z granatu. To świetny sposób na włączenie tego owocu do codziennego menu. Koniecznie spróbujcie, pięknie kolorystycznie się prezentuje!!!
Składniki:
Pestki z 1 owocu granatu
Pomarańcza, obrana i pokrojona w nieduże kawałki
Garść pokruszonych orzechów włoskich
Dwie duże garście rukoli
Przygotowanie:
Wymieszać składniki w misce i polać dressingiem z oliwy, miodu, musztardy, soku z cytryny i czosnku – dokładny przepis w moim wpisie „3 magiczne dressingi do sałaty” znajdziecie TUTAJ
SMACZNEGO!
Odżyw się, a odżyjesz!
Zdjęcie główne wpisu: NordWood Themes on Unsplash
Granat to zdecydowanie superowoc! Wg mnie jako dietetyka zasługuje na uwagę ze względu na to, że jest prawdziwą bombą antyoksydantów! A obrać go wcale nie jest tak trudno, wystarczy dobra technika 😉
W pełni popieram:)!!!